U sukobima u Venezueli ovog tjedna su poginule najmanje četiri osobe, javlja Guardian pozivajući se na skupine za ljudska prava iz te zemlje.

Više od 230 ljudi je ozlijeđeno, a preko 205 njih je pritvoreno tijekom demonstracija i sukoba prosvjednika s vojskom i policijom koja je odana Maduru.

Danas je Donald Trump poručio kako će SAD napraviti gotovo sve osim krajnjeg napora da makne Madura. U istoj poruci je Madura nazvao opasnim igračem.

Nedugo potom je taj opasni igrač, kako ga naziva Trump, okružen vojskom izašao u vojnoj bazi i poručio kako na tlo Venezuele nitko neće donijeti rat.

Trump: Nešto se mora napraviti

Trump je pak za Fox News rekao kako je u Venezueli veliki nered te kako se radi o lošem i opasnom mjestu.

“Nešto se mora napraviti”, zaključio je.

Upitan o opcijama koje su pred SAD-om u pogled te situacije, Trump je rekao kako neke opcije ne želi ni spominjati jer su prilično čvrste i opasne.

“Puno toga će se događati sljedećeg tjedna, ali i ranije. Vidjet ćemo što će biti”, rekao je, prenosi Guardian.

Maduro prozvao Guaidóa i njegove sljedbenike

Venezuelsko vodstvo pokazalo je zajedništvo s vodećim vojnim zapovjednicima, a sud je objavio nalog za uhićenje oporbenog političara dok se vladajući socijalisti bore protiv pokušaja svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura.

Stojeći uz ministra obrane i zapovjednika vojnih operacija, Maduro je u televizijskom obraćanju naciji poručio da su oružane snage "ujedinjene, povezane i podređene svojem ustavnom mandatu" nakon što je oporbeni vođa Juan Guaido pozvao vojsku ovaj tjedan da mu se priključi kako bi svrgnuli Madura.

Maduro je također nastojao odbaciti tvrdnje SAD-a i oporbe da je vodstvo oružanih snaga spremno okrenuti se protiv njega  kako bi se okončala politička kriza koju potiče višegodišnji gospodarski kaos u zemlji.

Madurovo obraćanje djelomično je odgovor na komentare američkih dužnosnika koji su rekli da je vodstvo venezuelske vojske  u pregovorima s vrhovnim sudom i Guaidovim predstavnicima o Madurovu odlasku s vlasti.

Abrams: Maduro ne može vjerovati vodećim vojnim zapovjednicima

Posebni američki predstavnik za Venezuelu Elliot Abrams rekao je da Maduro ne može vjerovati vodećim vojnim zapovjednicima.

"Gotovo svi su upleteni u to i Maduro mora znati da vojno vodstvo nije istinski odano i da želi promjenu", rekao je Abrams za mrežu VPI u srijedu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u utorak je rekao da su venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino, zajedno s predsjednikom vrhovnog suda i zapovjednikom predsjedničke garde, rekao oporbi da Maduro mora otići s vlasti.

Padrino je međutim u televizijskom obraćanju stajao uz Madura, koji je vlast preuzeo od pokojnog predsjednika Huga Chaveza 2013.

"Nemojte nas kupovati svojim neiskrenim ponudama, kao da nemamo dostojanstva", rekao je Padrino. "Oni koji su pali i prodali svoje duše više nisu vojnici, i više ne mogu biti s nama", rekao je. U televizijskom obraćanju pojavio se i vojni zapovjednik Remigio Ceballos.

Guaido pozvao na zbacivanje Madura

Deseci tisuća Venezuelaca odazvali su se Guaidovu pozivu da održe ulične prosvjede u srijedu u još jednom pokušaju zbacivanja Madura s vlasti, no predsjednik se održao.

Guaido, vođa Nacionalne skupštine pod kontrolom oporbe, priznat je kao legitiman venezuelski predsjednik države od SAD-a, Europske unije i drugih dok Madura podržavaju zemlje među kojima su Rusija, Kina i Kuba.

Guaido se pozvao na ustav u siječnju te se proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman.
Maduro kaže da je on američka lutka na koncu koja želi izvesti državni udar.

Sud je u četvrtak izdao uhidbeni nalog za oporbenog političara Leopolda Lopeza jer je prekršio sudsku odredbu 2017. da ostane u kućnom pritvoru, objavljeno je na internetskoj stranici vrhovnog suda.