Na posljednjim izborima koalicija okupljena oko HDZ-a BiH osvojila je deset mandata u Skupštini Srednjobosanske županije te su osigurali i tri mandata za Dom naroda Federacije BiH, što se uz promjenu propisa za Zeničko-dobojsku županiju pokazalo presudnim kako bi Hrvati ostali politički čimbenik u ovom entitetu, piše Večernji list BiH.

Bošnjačke stranke su uz pronalaženje podobnih Hrvata, koji imaju legitimitet bošnjačkih birača, najveću energiju uložili kako bi upravo slomile središnju Bosnu koja se ponovno pokazuje odlučujućom za Hrvate na izborima zakazanim za 2. listopada.

U ovoj županiji ukupno je prijavljeno 16 stranačkih lista i koalicija koje će moći birati građani.

Alijansa opomena

Uz Hrvatski nacionalni pomak, Koaliciju HDZ BiH, HSS Stjepan Radić, HSS, HSP BiH, HKDU, HSP Ante Starčević, HDU i HRAST, od hrvatskih stranaka birači će se moći odlučiti i između HDZ 1990 - HSP HB i BiH te HRS-a.

General HVO-a i HV-a Ilija Nakić predvodi listu koja okuplja najveći broj stranaka iz HNS-a BiH. On je svjestan velikoga uloga sljedećih izbora. - Ovdje je, čini se, ponovno odlučujuća bitka. Ovdje će se lomiti koplja. Jednostavno, bošnjački politički vrh u Sarajevu je dugo gradio strategiju kako najprije dokinuti Hrvatski narodni sabor i njegov utjecaj da javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici pokažu kako postoje Hrvati koji ne misle isto. Dugo im je trebalo kako bi to napravili i pronašli prodane duše koje su bile u Alijansi i Platformi. Sada je ponovno na djelu taj koncept čiji je cilj dokazati da Hrvati u sredinama gdje su većina ne razmišljaju onako kako to razmišlja politika Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a.

U dosta slučajeva to su ranije bile neostvarene osobe koje su poznate kao one koje je moguće kupiti. No, posve je jasno kako se radi o marginalcima, pojedincima iza kojih počesto ne stoje ni njihove obitelji - kaže Nakić. On tvrdi kako su za Hrvate i predstojeći izbori od ključne važnosti. - Samo izlaznošću i kvalitetnim rezultatom možemo parirati. Opstali smo i ostali na prostoru Bosne i Hercegovine samo zato što smo se organizirali. Da smo čekali da nam netko pomogne i da smo mislili kako će nas netko od stranih moćnika spasiti, nas danas ovdje ne bi bilo. Tada smo blagovremeno osjetili ugrozu i organizirali se. Bili smo svjesni da je neprijatelj protivnih iznimno snažan, ali mi se nismo dali uplašiti - zato što smo bili jedinstveni. I sada sam duboko uvjeren da, ako ne budemo imali straha i budemo jedinstveni i u zajedništvu, te ako smo svjesni da je za nas 2. listopada Dan D, onda nema razloga za brigu.

Nama su gotovo svi izbori Dan D, ali ovaj je ključan zato što bošnjački politički vrh i oni koji kreiraju i daju potporu takvim politikama smatraju da je sada trenutak potpuno politički devastirati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Zato je prevažno da sada svi, prije svega mi koji se bavimo politikom, ali naravno i svaki pojedinac olovkom 2. listopada odlučuje o sudbini Hrvata. Dajući potporu hrvatskim političkim opcijama spriječit ćemo bilo kakvu majorizaciju Hrvata i dovest ćemo se na poziciju da smo za stolom i da nas se pita. Duboko vjerujem da će se nas pitati i da ćemo mi napraviti rezultat - kaže on.

Ispravljanje nepravde

Nije uvjeren u to hoće li visoki međunarodni predstavnik reagirati i nametnuti izmjene Izbornog zakona. Pa ipak, nada se. - Njegova odluka morala bi koliko-toliko ispraviti nepravdu koja je nama nanesena. Poglavito od 2000. do 2002. godine. Naravno da bi on donošenjem odluke za izmjene Izbornog zakona popravio jednu cjelokupnu sliku i situaciju u BiH. Vjerujem da je dovoljno iskusan, ima dovoljno samopouzdanja i neće podleći ubuduće bilo kakvim pritiscima - kaže Nakić. Više bošnjačkih stranaka, počevši od SDP-a, Fuada Kasumovića i DF-a, pozicionirale su podobne Hrvate na svoje liste.