Policija je uhitila četvero mladih s hrvatskim putovnicama u Santiago de Composteli, na sjeveru Španjolske, pod sumnjom za pripadnost bandi koja pljačka kuće diljem zemlje, prenosi 24sata.hr

Ove godine u tom gradu policija je pokrenula poseban program zaštite stanovnika od kriminala pa nadziru hotele, hostele, stanove i druge turistički objekte, te provjeravaju putnike koji odsjedaju u njima.

Tako su primijetili dvije žene i dva muškarca u unajmljenom turističkom apartmanu. Policajcima su bili sumnjivi pa su ih pratili i zaustavili na ulici radi legitimacije.

- Jedna od žena skrivala je u robi plastičnu vrećicu u kojoj su bila dva sata marki Rolex i Cartier te nekoliko komada nakita. S obzirom da nije objasnila porijeklo predmeta, a nije ulijevala povjerenje prilikom identifikacije, agenti su ih sve odveli u policijsku postaju na detaljno identificiranje i provjeru - navedeno je u priopćenju policije.

Istragom su ih povezali s pljačkom u 500 kilometara udaljenom gradu Badajozu, na zapadu Španjolske. Dva dana ranije ondje je prijavljena provala u kuću te krađa satova i nakita. Policija je nazvala kolege u Badajozu, a zatim su vlasnici kuće prepoznali zaplijenjene predmete kao svoje.

Policija u Santiago de Composteli zadržala je privedenu četvorku, pritvorila ih, no kasnije su pustili na slobodu maloljetnog muškarca.

Putuju po zemlji, a baze su im iznajmljeni stanovi

- Riječ je o putujućoj grupi, jednoj od organizacija koje se brzo kreću po zemlji, što je pokazala i ova istraga jer su se samo dva dana nakon provale u Badajozu pojavili na sjeveru Španjolske - kaže policija. Vjeruje da im je unajmljeni stan u Santiago de Composteli trebao poslužiti kao privremena baza za pljačke kuća u tom kraju.

Osumnjičeni su za krađu uz upotrebu sile, odnosno nasilno otvaranje brava plastičnim karticama ili drugim alatom koji služi kao poluga, što je u Španjolskoj poznato pod imenom "Resbalón". Koriste situaciju kada ključ nije u bravi iznutra, a također imaju i specijalizirano oruđe.

- Razbijanjem ove skupine spriječili smo višestruke pljačke kuća diljem Galicije - istaknula je policija koja nije objavila identitet uhićenih osoba koje sada u pritvoru čekaju suđenje u Badajozu.

Njihov odvjetnik Claudio Diez-Canseco Núñez kaže kako ne zna kada će početi suđenje, no uvjeren je da će uhićeni biti oslobođeni.

Odvjetnik: Nepravedno su zatvoreni

- Oni su nedužni i nepravedno zatvoreni. Nema dokaza da su pronađeni predmeti ukradeni - kaže u telefonskom razgovoru iz svog ureda u primorskom gradu Salou, u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji.

 - Sve se temelji na policijskom osjećaju, njihovom uvjerenju, no nema ničega što ih povezuje s navodnom pljačkom u drugom gradu. Nema dokaza da su to bili oni niti da postoji ikakva organizacija - dodaje Diez-Canseco Núñez.

Kaže kako policija u Španjolskoj često privodi ljude samo zato što im sumnjivo izgledaju i jer su stranci pa da brojni ovakvi slučajevi završe oslobađajućim presudama.

- Policija je kod njih pronašla dvije naušnice i ogrlicu, te dva sata, zapravo kopije originala. To su mogli kupiti bilo gdje - ističe taj odvjetnik.

Ne želi otkriti identitet uhićenih osoba kao niti jesu li oni rezidenti Španjolske, Hrvatske ili neke druge zemlje.

On već godinama u ovakvim slučajevima brani optužene osobe s hrvatskim dokumentima, a takvi slučajevi su česti.

Policija je u nekim ranijim slučajevima navodila da se radi o obiteljskim klanovima na čelu kojih su obično muškarci koji razvoze žene pred ciljane kuće te nadgledaju njihove akcije. One pak imaju definiran sustav rada. Njih tri nekoliko puta pozvone na portafon zgrade a ako nitko ne odgovori, ulaze i penju se na kat gdje je stan na koji su pozvonile.

Jedna oruđem obija bravu, a ostale dvije paze na stepenicama da netko ne naiđe. Uspije li prva obiti bravu ulazi u stan te uzima novac i nakit. Nakon krađe sve tri izlaze kao da su susjede.

No ponekad im plan ne uspije.

Pokušali provaliti policajcu koji je bio doma

Prije mjesec dana je policajac u katalonskom gradu Tarragoni najednom čuo buku na vratima svog stana, a kada se približio vratima da vidi što se događa nemalo se iznenadio. Pogledao je kroz stakleno okno na vratima pa vidio s druge strane ženu kako nastoji obiti njegovu bravu. Kada je pokušao otvoriti vrata, žena je na hodniku gurala vrata onemogućivši ga da izađe.

Ipak ih je uspio otvoriti pa je jurnuo za djevojkom dok je bježala po stepenicama. Sustigao ju je na katu ispod. Primijetio je u prizemlju još dvije žene, izvadio mobitel i pozvao policijsko pojačanje. Ubrzo su uhićene na obližnjem trgu.

Jedna od djevojaka starih 21 i 22 godine imala je hrvatske dokumente a dvije talijanske. Pljačku su izvodile u ponedjeljak u 17.10 sati, no vjerojatno nisu znale da provaljuju u stan policajca.

Morale su odvjetniku platiti između 1.000 i 1.500 eura po osobi, što je standardna tarifa za ovakve slučajeve, a novac dati unaprijed da bi ih branio.

Neke od uhićenih u ovakvim pljačkama već su od ranije poznate policiji.

- Bila je osoba s 37 otvorenih slučajeva za isto djelo - kaže izvor iz španjolskog pravosuđa zamolivši za anonimnost.

U pothvatima ih ne obeshrabruje niti pandemija koronavirusa, kada su mnogi u svojim domovima ili rade od kuće.

U listopadu je tako policija u južnom gradu Córdobi uhitila još dvije žene s hrvatskim dokumentima pa ih optužila za pripadnost skupini koja je u tom gradu i okolici opljačkala više kuća. Najviše pljački događa se ljeti kada se Španjolci nalaze na godišnjim odmorima izvan svojih mjesta.

- Potrebno je dobro zaključavati svoje domove, ne objavljivati nikakve informacije oko odlazaka na godišnje odmore, a u slučaju privremene odsutnosti ne bi bilo loše ostaviti privid da je netko unutra - poručila je policija.

U lipnju 2019. su stanovnici sjevernog grada Gijóna i obližnjeg Ovieda prijavili više provala pa je policija na teren poslala dodatne snage kako bi otkrila počinitelje.

Krenuvši u patrolu policija je primijetila automobil francuskih registracija u kojem su bile tri žene. One su vozeći se centrom Gijóna promatrale vrata zgrada i kuća a zatim parkirale vozilo kraj jedne zgrade, pa ušle unutra.

Policija ih je za to vrijeme čekala vani u zasjedi.

Izašle su pa krenule prema automobilu, a onda su iskočili policajci te ih uhitili. Žene su imale navučene rukavice od lateksa. Nosile su plastične vrećice u kojima su pronađeni oruđe i nakit. Svaka je kod sebe imala oko 350 eura. Žene u dobi od 21, 27 i 31 godine imale su hrvatske putovnice.

- Po kaznenom zakonu u Španjolskoj to bi bilo za zatvor od 1 do 15 godina ali ne znam da je itko radi takve krađe odležao dulje od 10 mjeseci - kaže izvor iz španjolskog pravosuđa s iskustvom u zastupanju takvih osoba.