Vlada HNŽ-a ove godine planira izvršiti reforme javne uprave kako bi se postigla veća učinkovitost i kvaliteta pružanja usluga odnosno promicala načela učinkovitosti administracije i smanjenje birokratskih prepreka između građana i javne uprave, stoji u programu rada Vlade HNŽ-a za 2016, piše Večernji list BiH. U planu je reorganizacija i racionalizacija postojećeg sustava županijskih tijela uprave, upravnih organizacija, Stručne službe i Ureda Vlade HNŽ te podizanje razine kvalitete i učinkovitosti upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi trebaju rezultirati većom učinkovitošću te postupnim smanjenjem ukupnih troškova javne uprave. Kako se navodi u dokumentu plana rada Vlade HNŽ-a, zakonski okvir za provođenje reforme javne uprave uspostavit će se donošenjem županijskog Zakona o državnoj službi, državnim službenicima i namještenicima, Zakona o plaćama i drugim naknadama koje nemaju karakter plaća te ostalim zakonskim, podzakonskim provedbenim aktima koji su vezani uz proces reforme javne uprave.

"Jedna od mjera na tragu podizanja učinkovitosti i kvalitete pružanja usluga javne uprave, ali i smanjenja ukupnih troškova, je i mjera iznalaženja zajedničkog smještaja za sva županijska tijela uprave", stoji u planu rada. Jedan od ključnih ciljeva Vlade HNŽ-a na čelu s premijerom Nevenkom Hercegom u ovoj godini je smanjenje proračunskog deficita. "Prioritetni cilj Vlade u 2016. je daljnja stabilizacija proračuna HNŽ-a, sanacija proračunskog deficita i fiskalna konsolidacija, zaustavljanje negativnih trendova, povećana fiskalna odgovornost i transparentnost trošenja javnog novca. Fiskalna konsolidacija odvijat će se na dvije razine: smanjivanjem troškova javne uprave, materijalnih troškova, odnosno provedbom usvojenih mjera programa štednje, tj. povećanjem javnih prihoda kroz pojačan nadzor nad primjenom propisa koji se tiču ubiranja javnih prihoda, učinkovitijim radom i odgovornošću svih mjerodavnih subjekata za prikupljanje javnih prihoda, iniciranjem izmjena zakonske regulative koja se odnosi na prikupljanje i raspodjelu javnih prihoda te stalnom koordinacijom rada svih kontrolno-inspekcijskih tijela", stoji u dokumentu. Vlada će se aktivno uključiti u iniciranje izmjena zakonske regulative koja se odnosi na prikupljanje i raspodjelu javnih prihoda. Zanimljivo je spomenuti da se Vlada HNŽ-a planira uhvatiti u koštac s problemom neusklađenosti obrazovanja i potreba tržišta rada. "Planira izradu strategije zapošljavanja u HNŽ za razdoblje 2016.-2020. kojom će se, između ostalog, postaviti obveza usklađivanja upisne politike obrazovnih institucija s potrebama tržišta rada, unaprjeđenje suradnje obrazovnih institucija, javnih službi za zapošljavanje i poslodavaca u kreiranju upisnih politika, osobito u srednjoškolskom obrazovanju te osnaživanje funkcije profesionalnog i karijernog usmjeravanja u javnim službama za zapošljavanje HNŽ.

U cilju otklanjanja raskoraka između obrazovanja i potreba tržišta rada planirano je i donošenje zakonodavnog okvira kojim bi se kroz prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i usavršavanje odraslih omogućilo zapošljavanje prema potrebama tržišta rada", navodi se u planu rada Vlade HNŽ-a.