Mliječna industrija je u do sada najtežoj situaciji, tvrde predstavnici poljoprivrednih udruženja iz oba entiteta. 

Kažu da su viškovi mlijeka ogromni, čak 20 milijuna litara je na lageru i nema se kome distribuirati. 

Pozivaju entitetske vlade, ali i Vijeće ministara, odnosno resornog ministra, da iskoristi mehanizam koji mu je omogućen i da na određeno vrijeme zabrani uvoz mlijeka u BiH kako bi se iskoristili ovi viškovi, jer kako ističu, to je jedini način da se ublaži udar na mliječnu industriju, koji će biti još jači na jesen, pišu Nezavisne novine.  

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH kaže kako su veliki viškovi mlijeka, kao i mesa.
 
"Mljekari, ali i ostali poljoprivredni proizvođači čekaju sad kako će entiteti i država reagirati. Veliki viškovi mlijeka na lagerima čekaju, što je očit pokazatelj smanjene potrošnje, dok se proizvodnja povećala", kaže Bićo. 

Ističe kako nema potpune podatke o tome koliki su viškovi mlijeka u Federaciji BiH, ali da u ovom trenutku u cijeloj BiH ima oko 20 milijuna litara mlijeka viška. 

"To je prerađeno mlijeko koje stoji u skladištu. I u marketima se može vidjeti kako se obaraju cijene samo da to mlijeko ide. Već ga ima po 0,90 KM, a domaći proizvođači se i pored toga ne mogu natjecati s uvoznicima, objašnjava Bićo. Tvrdi kako su mljekari u velikim gubicima, jer je potrošnja pala, a turista i dijaspore nema. - Sve se na to oslanjalo, i proizvodnja mlijeka, i mesa, i povrća. Sve je stalo, a uvoz ide. I ovo malo našeg što bi se trebalo prodati, jeftina roba iz uvoza blokira", kaže Bićo. 

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske, kaže kako je mliječna industrija u velikom problemu, jer slijedi pad cijena mlijeka i nemogućnost otkupa. 

"U mljekari u Kozarskoj Dubici skladište mlijeka u velikim količinama. Mljekare su do krajnjeg trenutka plaćale dogovorenu cijenu. Neću reći da je dobra, ali je plaćana i plaća se i dalje, ali će u ovakvoj situaciji biti prisiljeni smanjiti je. Mi smo tražili od Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS, da nas primi i očekujemo svaki dan sastanak s njim, da pokušamo saslušati njega i on nas i da vidimo što ćemo raditi, hoćemo li razvaljivati poljoprivredu ili nećemo. Situacija je ista i što se tiče mesa. Obećali su da neće mjesec dana uvoziti meso, uvoze kao što su i uvozili. Kupus je zaoran, krumpir je rodio. Vlada RS je pomogla sjetvu maksimalno, sve je bilo dobro dok to nije rodilo, kad je rodilo i kad smo pošli ubirati plodove, tad smo vidjeli da nigdje ništa ne možemo prodati", kaže Usorac.