U proteklih dvadesetak mjeseci Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar dobrovoljno je napustilo 145 zaposlenika, od toga 25 liječnika. Dugovi mostarske bolnice trenutno su veći od stotinu milijuna maraka, koronavirus uvelike otežava njezin rad no sve to ne sprječava vodstvo SKB-a u realizaciji ambicioznih ciljeva, pa tako ravnatelj Ante Kvesić u razgovoru za Fenu najavljuje da će se u SKB-u Mostar do kraja godine obaviti prva transplantacija srca.

Kvesić podsjeća da je prije pet-šest godina pokrenut projekt transplantacijske medicine, koji ovih dana ulazi u završnu fazu.
 
– Kada govorimo o transplantaciji ne mislim samo na operativni dio: presadi srce, pa pošalji pacijenta u Zagreb. Mi smo radili na sva tri segmenta, i tipizaciji, i pripremi pacijenta, operaciji i imunosupresivnoj terapiji te kontroli pacijenta kroz dugi period. Ja sam to već najavio, iako mi neki kažu da je to prehrabro, da mi ovdje pripremamo transplantaciju srca i vjerujem da ćemo je ove godine napraviti – ističe Kvesić.

Pored transplantacije srca u završnoj fazi su i pripreme za transplantaciju rožnice. Ravnatelj SKB-a kaže kako je završen sav administrativni dio pred Federalnim ministarstvom zdravstva i sve je spremno za sam operativni zahvat.

SKB Mostar napustilo 27 liječnika

Govoreći o odlasku zdravstvenih djelatnika Kvesić je naveo podatak da je od 1. 1. 2020. godine SKB Mostar dobrovoljno napustilo 145 zaposlenika od toga pet doktora medicine, 13 specijalista i devet subspecijalista. Iako, po Kvesićevim riječima, SKB nema kadrovskih problema zbog tih odlazaka, taj podatak je zastrašujući:

– Odljev visokostručnog kadra je u najmanju ruku alarmantan. Mi nemamo problem s kadrom, ali imamo ogromnu štetu. Svi ovi ljudi koji su završili specijalizacije koštali su bolnicu 150.000 maraka. Kao što sam rekao, mi nemamo problem s kadrovima, ali samo zato što smo imali mogućnost uzeti dovoljno doktora i što smo se odlučili na tu opciju. Od ukupno 2.350 zaposlenih u SKB-u Mostar 500 je liječnika što je za standarde na ovim prostorima, po Kvesićevim riječima, zadovoljavajuće.

Još jedan veliki problem koji otežava rad ne samo SKB-a Mostar već svih bolnica u FBiH je nedostatak novca.

– U zdravstvu ove države nema nitko tko je financijski stabilan, pa i oni koji govore da jesu, nisu. Mi smo svi u financijskim problemima. Mi godinama planiramo financijsku godinu s 10 do 15 milijuna maraka minusa, to je nešto što je realnost ove bolnice, pretpostavljam, i većine drugih bolnica u Federaciji BiH – ističe ravnatelj SKB-a Mostar.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku dug mostarske bolnice prema dobavljačima je oko 70 milijuna maraka. Dug prema državi u zadnjih godinu dana smanjen je za 7-8 milijuna no SKB i dalje duguje više od 50 milijuna maraka za doprinose.

– Ono što je problem zdravstva je paušalni način plaćanja. Netko je izračunao koliko nam može dati i to nam da. Mi od toga moramo dati plaće, kupiti potrošni materijal i lijekove, platiti doprinose i sve ostalo. Naravno da novca uvijek fali – ističe Kvesić.

On navodi kako je ukupan dug zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH oko 350 milijuna maraka, a da bi se taj problem riješio potrebno je usvojiti zakon o konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova.


 
– Zakon je već pet-šest godina u pripremi. Ono što ja mislim da je problem tog zakona je to što sam ga ja pokrenuo. Da ga je, recimo, pokrenuo netko iz Kliničkog centra u Sarajevu davno bi bio u životu. Nisam cinik nego znam. Zakon je prošao Vladu, došao na parlament i tamo se “kiseli” u ladici jer jednostavno nije klima da ga se podrži. Mi se kažnjavamo jer se političari ne mogu dogovoriti. Ja to ne prihvaćam, ali je to tako – poručuje ravnatelj SKB-a.

Nova pedijatrija na jesen 2022.

Unatoč financijskim problemima izgradnja nove zgrade Pedijatrije neće trpjeti, ističe Kvesić. Radi se o projektu vrijednom 18 milijuna maraka koji se financira iz Saudijskog fonda.

– Gradnja ide jako dobro. Kako sada stvari stoje, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, u četvrtom ili petom mjesecu sljedeće godine građevinski radovi bit će gotovi, a plan je Pedijatriju iz starog objekta prebaciti u novi u devetom ili desetom mjesecu 2022. godine. Novac je osiguran za građevinske radove, ali mi ćemo tu zgradu završiti, opremiti i useliti. To je moja zadaća – kazao je Kvesić.
 
 
Ravnatelj mostarske bolnice osvrnuo se i na problem nedostatka uređaja za snimanje magnetnom rezonancom. Naime, jedan uređaj je zbog starosti i potrošenosti neupotrebljiv, dok je drugi u kvaru. Osiguran je novac za popravku aparata MR 3T, koji je stradao u nedavnom nevremenu, a u završnoj fazi je i procedura kupnje novog “magneta”:

– Mi imamo već završenu proceduru za kupnju novog magneta od 1,5 Tesle. Pred potpisom smo ugovora i on bi trebao biti za petnaestak dana ovdje. 20. listopada ovlašteni serviser najavio je početak popravke oštećenog uređaja i do kraja desetog mjeseca trebali bi imati oba magneta na raspolaganju. Do tada nam je rješenje Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić”, koja nam 24 sata dnevno stoji na raspolaganju za hitne pacijente. Pored toga, imamo i suvremeni CT aparat, najbolji u južnoj Europi, moćan skoro kao i magnet, i njega koristimo da u redovitoj dijagnostici premoštavamo problem koji imamo. Na kraju razgovora Kvesić se osvrnuo na proteklih 29 godina koliko je na čelu SKB-a Mostar, istaknuvši kako je u ta tri desetljeća mostarska bolnica napravila veliki iskorak.

– Oni stariji znaju kakva je prije bila mostarska bolnica po opusu poslova. Mi danas radimo skoro sve, od neurokirurgije, kardiokirurgije, onkologije… Radi ilustracije, do zadnjih deset godina mi smo tjedno slali po 15-ak auta za Split, Zagreb i druge medicinske ustanove. Sada u petnaest dana šaljemo jedno do dva auta – istaknuo je Kvesić.

Po njegovim riječima, cilj je bio da 95 posto pacijenata koji gravitiraju Mostaru ostanu u SKB-u Mostar i da tu dobiju svu neophodnu liječničku pomoć.

– Mislim da smo u tome poprilično uspjeli. Naravno, uvijek imaš neke tehničke probleme, ali sve u svemu, mislim da smo napravili jedan veliki iskorak u ovih 30 godina – zaključio je ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić

Fena