U Bosnu i Hercegovini do sada se vratilo 46 osoba s ratišta u Siriji, a nešto više od 100 bh. građana još je tamo, potvrdio je danas novinarima predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

Napomenuo je da je Informacija o stanju migracija u Bosni i Hercegovini upućena Predsjedništvu BiH na razmatranje, a u njoj su navedeni i točni podaci upravo o prisustvu bh. građana na stranim ratištima, prenosi Fena.

- Jedna osoba je već pod zakonskim sankcijama BiH, te vrlo detaljno i ozbiljno pratimo te procese i svi koji se vrate podlijegat će zakonskim normama, ali BiH nije nikakva prijetnja kada govorimo o terorizmu - dodao je.

Predsjedatelj u tehničkom mandatu Zvizdić naglasio je da svi u BiH mogu biti na tu činjenicu ponosni, podsjećajući da bh. dužnosnici neprestano demantiraju navode pojedinaca o opasnosti terorista koji dolaze iz BiH.

Policijsko-obavještajne agencije u stalnoj su suradnji, tvrdi Zvizdić, i neprestano prate povratak i eventualne navode o povratku bh. državljana iz Sirije.