Rusija se bori s misterioznim izbijanjem antraksa u udaljenim dijelovima Sibira. Deseci ljudi su hospitalizirani, a jedno je dijete umrlo. Ruska Vlada evakuirala je obitelji jer je primijećeno kako je antraksom zaraženo više od 2.000 sobova.

Vlasti ne znaju kako je došlo do izbijanja antraksa, no prema nekim teorijama toplinski val je odmrznuo smrznutu zemlju, a s njom i leševe sobova koji su antraksom zaraženi prije nekoliko desetljeća.

Neki znanstvenici smatraju da bi ovaj incident mogao biti primjer posljedica klimatskih promjena u tundri.

Mjesto gdje je došlo do izbijanja antraksa je Poluotok Yamal, a nalazi se visoko iznad Arktičkog kruga. Na tom je području toliko hladno da je permafrost ili zamrznuto tlo na pojedinim mjestima duboko čak 380 metara što je za usporedbu visina Empire State Buildinga.

"Tlo je ovdje poput ogromnog zamrzivača zbog čega bakterije mogu ostati žive vrlo dugo", kazao je Jean-Michel Claverie iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Francuskoj.

U ovom slučaju bakterija antraksa prije 75 godina ubila je sobove čija su tijela prekrivena tankim slojem permafrosta. Toplinski val ovog je ljeta otopio deblji sloj permafrosta zbog čega su se tijela sobova pojavila na površini.

"Vjerojatno će doći do još pojava antraksa jer se zbog klimatskih promjena temperatura na Arktičkom Krugu podiže vrlo brzo, čak tri puta brže nego u ostalim dijelovima svijeta", kaže Birgitta Evengard, mikrobiologinja sa sveučilišta Umea u Švedskoj.

Prva žrtva smrtonosne infekcije antraksom je 12-godišnji dječak čija je baka preminula dan ranije, ali točan uzrok njezine smrti još nije utvrđen.

I dječak i baka pripadnici su nomada koji uzgajaju sobove od kojih je i krenula epidemija antraksa.

Sa zaraženog područja do sada su hospitalizirane 72 osobe, među kojima je 41 dijete.