Služba za poslove sa strancima u posljednjih sedam dana izrekla je mjeru protjerivanja sa teritorije Bosne i Hercegovine za 101 stranog državljana.

-Služba za poslove sa strancima, u skladu sa svojim nadležnostima, provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim osobama koja pružaju usluge smještaja – priopćeno je iz te institucije.

Inspektori za strance u suradnji s policijskim službenicima provodili su zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika, Tuzle, Kalesije i Banje Luke. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 101 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Maroka, Alžira, Indije, Egipta, Iraka, Irana i Jemena. Navedene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Inspekcijskim nadzorom utvređene su određene nepravilnosti u pet objekata, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdati prekršajni nalozi zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.