U zračnoj luci u Sarajevu u subotu je uhićen muškarac osumnjičen za terorizam, potvrdili su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ne objavljujući identitet, no mediji navode kako je riječ o Adnanu Ćatiću, koji se ranije borio u redovima terorističke organizacije Islamska država (ISIL).

Iz SIPA-e navode kako je uhićenje obavljeno u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA), zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela organiziranja terorističke skupine i protupravnog formiranja te pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Da je riječ o Ćatiću, nekadašnjem pripadniku zajednice radikalnih islamista čije je sjedište bilo u Gornjoj Maoči kod Brčkog, objavio je portal Dnevnog avaza.

Navode kako je on bio pripadnik ISIL-a, odnosno kako se borio u redovima islamističkih terorista u Siriji. Iz te je zemlje nakon poraza ISIL-a uspio pobjeći u Tursku, a u subotu je zrakoplovom iz Istanbula doputovao u Sarajevo, gdje je i uhićen.

Ćatić je u Siriju otišao još 2013. godine, također letom iz Sarajeva preko Istanbula.

Nakon kaznene obrade u policiji bit će predan Tužiteljstvu BiH i čeka ga optužnica, odnosno suđenje za terorizam. Do sada je pred Sudom BiH za takva kaznena djela osuđeno 28 osoba.

Vlasti u BiH prikupile su podatke po kojima je u Siriju i Irak između 2012. i 2016. godine otišlo između 250 i 300 osoba koje su se ondje pridružile islamističkim terorističkim organizacijama.

Nakon poraza ISIL-a do sada su se u zemlju vratile 62 odrasle osobe, kao i 22 djece.