Sastanak na kojem će osam političkih stranaka ponuditi njihov usuglašeni dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH počeo je danas u središnjici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Sarajevu.

Kolokvijalno nazvane osmorka, stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim razinama vlasti te su na jučerašnjem sastanku usuglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma, a nakon toga priopćili da će sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicijskim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države, rečeno je između ostalog nakon jučerašnjeg sastanka osmorke.

Grupaciju stranaka osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni europski savez.