Džihadisti Islamske Države pokrenuli su jučer niz koordiniranih napada u južnoj Siriji, a broj ubijenih u međuvremenu je narastao na više od 200, javljaju lokalni dužnosnici i promatrači.

Osim 215 mrtvih, u napadima je ozlijeđeno najmanje 180 ljudi, prenosi Washington Post navode lokalnih zdravstvenih službenika. Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, iznio je broj od 221 mrtve osobe, od čega su 127 civili.  

Do napada je došlo u pokrajini Sveidi, koja je pod potpunim nadzorom režima Bašara al-Asada nakon što je aktualna ofenziva rezultirala predajom velikog dijela pobunjenika iz tog dijela zemlja i predajom teritorija pod kontrolu Damaska.

Istovremena ofenziva na sela i bombaški napadi u gradu

Džihadisti ISIS-a prisutni su u pustinjskoj zoni na sjeveroistoku te regije, odakle ih režim trenutno pokušava istjerati. Ipak, ISIS je zapravo proširio svoj teritorij posljednjih dana iskorištavajući okolnost masovne predaje pobunjenika režima.

Krvoproliće je počelo u zoru kao kopnena ofenziva na sela koja okružuju glavni grad pokrajine, također nazvan Sveida, istovremeno s nizom bombaških napada u gradu.

Trojica terorista ISIS-a detonirala su svoje samoubilačke bombaške pojaseve u gradu, dok su njihovi suborci napadali vojne položaje lokalnih snaga Druzea istočno od grada, javlja SOHR. Kasnije tijekom dana, i četvrti bombaš samoubojica izveo je napad otvarajući vatru na ulicama prije nego što se raznio.

Prema fotografijama koje su u međuvremenu objavljene, najmanje jedan džihadist uhvaćen je živ i obješen na mostu u gradu Sveidi.

Lokalci kažu da sirijska vojska nije sudjelovala u obrani

ISIS je preuzeo odgovornost za zvjerstva, uobičajeno opisujući teroriste kao "vojnike kalifata".

Druze borci su do kraja dana istjerali militante ISIS-a iz sela koja su militanti ujutro bili zauzeli na prepad. Ti borci tvrde da režimska Sirijska arapska vojska nije sudjelovala u borbama, iako režimska agencija SANA tvrdi da jest. No mnogi Druzei na društvenim mrežama pitaju se zašto vojska nije bila prisutna u većem broju na tom području i zaštitila ih.

Ovi teroristički napadi, iznimno smrtonosni čak i u kontekstu krvavog sirijskog rata, potresli su pograničnu pokrajinu koja je uglavnom bila pošteđena krvoprolića i razaranja u sedam godina rata. Većinu stanovnika u Sveidi čine pripadnici etničko-religiozne manjine Druze.