U rukama građana Bosne i Hercegovine nalazi se više od milijun komada različitog naoružanja, kako legalnog tako i nelegalnog. Prema istraživanju Centra za sigurnosne studije, bh. građani imaju dozvole za 350.000 komada oružja koje u velikom broju otpada na lovačka udruženja, a kada je u pitanju posjedovanje onog nelegalnog naoružanja, brojka je dvostruko veća i doseže 750.000. To zapravo znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu naoružanja.

Denis Hadžović, glavni tajnik Centra za sigurnosne studije, za Faktor je pojasnio kako su građani ranije nabavljali oružje zbog osjećaja nesigurnosti.

-U istraživanju koje smo proveli 2004. godine građani su smatrali kako trebaju imati naoružanje zbog osjećaja nesigurnosti i mogućnosti obnove sukoba. U posljednjoj studiji razlog za nabavku naoružanja je zaštita svoje obitelji i svoje imovine. Također, jedan od razloga je nepovjerenje u institucije sustava – kazao nam je Hadžović.

Sudeći prema podacima Federalne uprave policije, trend naoružavanja građana i dalje ne jenjava. Naime, u prvih devet mjeseci ove godine izdato je 5376 oružanih listova za fizičke osobe što je za 134 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S druge strane, također je i oduzeta određena količina nelegalnog naoružanja. Samo u prvih devet mjeseci ove godine na području Federacije oduzeto je 677 komada oružja i to  automatske i lovačke puške, pištolji, teško oružje, tromblonske mine, ručne bombe, eksploziv, ali i više od 8000 komada municije te velika količina petardi.

Oduzeta su 292 nelegalna pištolja, 122 lovačke puške, 15 komada teškog naoružanja (puškomitraljezi, PAM i slično),  70 automatskih puški, odnosno velika količina municije i petardi.