Američki državni tajnik Antony Blinken na svom je Twitter profilu objavio kako je nominirao Hrvatsku za program ukidanja viza. - Nominirao sam Hrvatsku da se pridruži programu za ukidanje viza.

Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnog napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice. Nadamo se još jačem odnosu SAD i Hrvatske - napisao je Blinken.

Na ovaj način Hrvatska bi se pridružila probranom krugu zemalja čiji građani mogu u SAD bez vize, a među kojima se u regiji trenutno nalaze jedino Slovenci.

Kada je riječ o “jačini” putovnica, odnosno broju zemalja u koje možete putovati bez vize, Bosna i Hercegovina nalazi se na 32. mjestu u svijetu, piše Avaz.

Građani BiH mogu putovati u 94 zemlje svijeta, u 59 bez vize, dok u 35 dobivaju vizu po dolasku. No, za čak 104 države svijeta građanima naše zemlje je potrebna viza.

Od BiH “slabiju” putovnicu u regiji ima jedino Kosovo, čiji građani bez vize ili s vizom po dolasku mogu putovati u 44 zemlje. Od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije najmoćniju putovnicu, 6. na svijetu, ima Slovenija.

Slovenci bez vize ili s vizom po dolasku mogu putovati u 133 zemlje svijeta. Druga u regiji i osma na svijetu je Hrvatska, čiji građani mogu putovati u 129 zemalja. Građani Srbije, koja ima 22. “najjaču” putovnicu, mogu putovati u 107 država bez vize ili s vizom po dolasku, a dva mjesta ispod je Sjeverna Makedonija, čiji građani mogu putovati u 104 zemlje.

Zatim, na 27. mjestu slijede Crnogorci, koji mogu putovati u 99 država.

Najmoćniju putovnicu na svijetu ima Novi Zeland, čiji građani mogu putovati u 138 država bez vize ili s vizom po dolasku, a najlošije rangirani u svijetu je Afganistan, čijim građanima treba viza za čak 168 država, prenosi Avaz.