• U ramske škole danas kreće 1.148 djece
  • U ramske škole danas kreće 1.148 djece
  • U ramske škole danas kreće 1.148 djece
Danas je na području naše općine krenula nova školska godina. Nište posebno, rekli bismo. Očekivali smo svi to, kako djeca koja joj se raduju i po prvi put kreću u školu, tako i roditelji koji moraju opremiti svoju djecu za najvrjedniju investiciju u životu – obrazovanje.

A kakva je slika ove godine?

Malo smo „prebrojali“ statistiku upisa u osnovnim školama i srednjoj školi na području naše općine. Nažalost, slika nije nimalo ohrabrujuća. Iz navedenoga se vidi da je ove godine oboren „tužni rekord“ u pojedinim školama. Tako je danas u škole koje rade po hrvatskom planu i programu krenulo 1.148 učenika. Od toga broja je 798 osnovaca i 350 srednjoškolaca. Ako pogledamo statistiku u zadnjih deset godina jasno je vidljivo koja škola je najveći gubitnik djece. OŠ fra Jeronima Vladića Ripci po prvi puta pala je ispod 300 učenika, a OŠ Marka Marulića u Prozoru ispod 400 učenika. Tužno.


Nekako se ne možemo oteti dojmu da nestajemo. Narod koji nema djece, nema ni budućnosti. Što je to sa nama? Bojimo li se nekoga ili nečega? Zašto se plašimo djece? Kakvi su nam uvjeti za odgoj i egzistenciju djece, za obrazovanje? Pitanja je puno, a neka od njih su nažalost i provokativna, ali su ljudska. Jasno je da nemogućnost osnovnih egzistencijalnih uvjeta kod roditelja utječe i na broj rođene djece. Trebamo apelirati na one ljude koji su na vlasti da se brinu za „maloga, običnog čovjeka“, za njegovu budućnost i onda će svima biti bolje. Nećemo imati crnu sliku statistika, tužne kolone odlazaka.

Pohvalno je da i ove godine općina Prozor-Rama i Općinsko vijeće pomažu u opremanju učenika prvih razreda sa po 250KM. Također je pohvalno i to što je Županijsko Ministarstvo obrazovanja (Vlada HNŽ-a) osiguralo komplete udžbenika za sve prvašiće na području naše općine.

Pitamo se je li to dovoljno za budućnost ove općine i svih njenih građana?


Nemamo ukupne podatke za OŠ Šćipe i OŠ Alija Isaković, osim da je u ove dvije škole upisano ukupno 29 prvašića.

Iz MUP-a HNŽ-a apeliraju na vozače da pripaze u prometu i uspore pored škola. Budite savjesni i maksimalno oprezni i odgovorni, čuvajte djecu jer oni su naša budućnost.