Danas je i u našoj općini uspješno realizirana ekološka volonterska akcija „Let's Do It- milijun sadnica za jedan dan“.  Šumsko gospodarsko društvo javno poduzeće „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar  za uspješnu organizaciju i koordinaciju ove akcije na području Hercegovačko-neretvanske županije dalo je neophodnu pomoć.

I ove godine za potrebe akcije „Let's Do It- milijun sadnica za jedan dan“ JP ŠDG „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar osigurale su dovoljan broj sadnica, dovoljno alatki za sadnju, odredili lokacije na kojima će biti izvršena sadnja, stručne djelatnike koji će volonterima objasniti kako će saditi drveće na pravilan način te organizirali prijevoz i hranu za volontere.  

Pošumljavanje je vršeno na opožarenoj površini Bukovac, iznad Rumboka. Prije više godina na tom području je rasla sastojina crnog bora. Sastojina je imala zaštitnu ulogu u sprečavanje tla od erozija i odronjavanja, zaštita naselja od vjetra i snježnih nanosa, zaštita naselja od buke, očuvanje životinjskog i biljnog svijeta šume, reguliranje vodnog režima, zadržavanje vode, pročišćenje vode. Nažalost, zahvaćena požarom ta vrijedna sastojina je većim dijelom uništena. No, priroda se djelomično pobrinula sama za sebe, tako da se mogla vidjeti i prirodna obnova.

Kako je sastojina bora stradala od čovjeka, bili smo joj dužni pomoći. To smo uradili danas u akciji pošumljavanja ove stradale površine. Ekološkoj akciji „Let's Do It- milijun sadnica za jedan dan“ odazvali su se najmlađi, na što smo jako ponosi. Dječica su uživala u prirodi, ponavljajući kako će drveće koje su posadili  rasti kao što i oni rastu. Zanimljivo je bilo slušati njihova zapažanja o prirodi, brizi za posađeno drveće, želji da rade i pridonose iako tako mali za dobro svih.. Obogatili su naš dan!

Zahvaljujemo se i Ekološkoj udruzi „Izvor“ koja se odazvala i sa svojim članovima doprinijela ovoj velikoj volonterskoj akciji. Uz vrijedne djelatnike JP ŠGD „Šume Hercegovačko-neretvanske“ pošumljavanje je uspješno provedeno u želji da ovakvih aktivnosti bude što više. Kad se male ruke slože puno toga se može!
 
Pripremila: Vedrana Jurić