U jučerašnjem raketnom napadu na američku vojnu bazu u sjevernom Iraku, prema inicijalnim izvješćima ubijen je jedan civilni zaposlenik američke tvrtke, a pet je osoba ranjeno, uključujući jednog pripadnika američkih snaga.

Američka koalicija u Iraku priopćila je kako je riječ o najtežem napadu na koalicijske snage u gotovo godinu dana, uslijed eskalacije napetosti između američkih snaga, njihovih iračkih i kurdskih saveznika s jedne, te iračkih milicija s druge strane.

Odgovornost za napad je preuzela skupina Saraya Awliya al-Dam

Glasnogovornik koalicije napisao je na Twitteru da je došlo do napada na snage koalicije u kurdskom regionalnom glavnom gradu Erbilu te da će detalji biti objavljeni naknadno.

Kurdski sigurnosni izvori priopćili su da su kasno navečer najmanje tri rakete pogodile područje nedaleko međunarodne zračne luke u Erbilu. Američke snage nalaze se u vojnoj bazi smještenoj tik uz civilni aerodrom.

Kurdsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je oko 21:30 sati po lokalnom vremenu prema Erbilu i okolici ispaljeno više raketa te da ima ranjenih, ne navodeći pojedinosti.

Odgovornost za napad preuzela je skupina Saraya Awliya al-Dam.