Austrija je smatrana uzorom tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, ali se u utorak ponovno zatvara a njezina vlada suočava s kritikama medija, stručnjaka i oporbe zbog nedostatka reakcije na širenje zaraze.

Mediji, stručnjaci i oporbeni političari izmjenjuju se u svojim osudama konzervativno-zelene koalicijske vlade kancelara Sebastiana Kurza zbog njegova nošenja s drugim valom pandemije. 

"Manjak predviđanja" i "neodgovorno ponašanje" samo su neke od kritika usmjerenih prema administraciji otkad je u subotu najavljeno novo zatvaranje.

Zatvaranje svih trgovina osim onih najnužnijih kao i škola "neupitno je izraz potpunog gubitka kontrole", rekla je Pamela Rendi-Wagner, čelnica oporbenih socijaldemokrata (SPOe).

"Upravo su zbog odluka vlade sada potrebne ozbiljnije mjere, kao i to da je Austrija od zemlje koja je bila uzor završila na najlošijem mjestu po broju zaraženih."

Rendi-Wagner je bivša ministrica zdravstva i liječnica.

Mjere najavljene u subotu dolaze dva tjedna nakon zatvaranja restorana, kafića, kulturnih i sportskih centara, u neuspjelom pokušaju da se spriječi širenje virusa.

Zemlja će do 6. prosinca biti pod policijskim satom, s ograničenim izuzecima poput nužnog putovanja na posao, kupovanja namirnica ili vježbanja.

Povlačenje kočnice za slučaj nužde

U proljeće je Austrija bila među prvim zemljama u Europi koja je uvela karantenu i izbjegla najgore od prvog vala.

No broj dnevnih zaraza u ovoj alpskoj naciji koja broji 8,8 milijuna stanovnika narastao je s 1000 početkom listopada do 4657 u ponedjeljak.

Bolnice kažu da se bliže  popunjavanju svojih kapaciteta, unatoč tome što Austrija ima razmjerno visok broj kreveta u jedinicama intenzivne njege.

Kritike pristižu s obje strane političkog spektra.

Konzervativni Die Presse piše o tome kako "vladi nedostaje plan", dok liberalni Der Standard naglašava "seriju loših odluka" ministra zdravstva Rudolfa Anshobera.

To je ono što je nagnalo vladu da povuče "kočnicu za slučaj nužde", rečeno je u ponedjeljak.

"Proveli smo ljeto bježeći od opasnosti", rekao je Der Standardu virolog s bečkog Medicinskog fakulteta, Christoph Steininger, referirajući se na ponovno otvaranje ekonomije preko ljeta.

Mjere koje su se poduzimale tijekom ljeta i jeseni pokazale su se kao neučinkovite dok su se barovi, kafići i restorani ponovno punili, uz trgovačke centre i kulturne institucije.

Dio vladine energije također je morao biti usmjeren u odgovor na džihadistički napad u kojemu su 2. studenog poginule četiri osobe. 

"Ljudi su umorni, kruže teorije zavjere, greške su se očigledno dogodile, a opozicija postavlja barikade", rekla je agenciji AFP politička znanstvenica s bečkog sveučilišta, Julia Partheymueller.

"Nacionalno jedinstvo podriveno je drugim valom."