U Prozoru/Rami danas je upriličena sjednica Središnjeg odbora HDZ-a 1990 na kojoj je bilo riječi o smjernicama budućeg djelovanja te stranke i o njenoj ulozi unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

 Po riječima predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža, na sjednici se razgovaralo o izbornim rezultatima, političkom stanju u BiH s posebnim naglaskom na ulogu i poziciju HDZ-a 1990 u svim procesima, uključujući deblokiranje europskog puta i unutarnje odnose, o nagomilanim gorućim gospodarskim, socijalnim, egzistencijalnim i financijskim problemima, o pripremama za sjednicu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te o raspisivanju unutarstranačkih izbora koji će uslijediti nakon današnje sjednice.

 - HDZ 1990 koji ima zastupnike na svim razinama djelovat će kao oporba, znači otvara nam se jedan prostor da ono što je konstruktivno i dobro podržavamo a da za sve što nije dobro nudimo bolja rješenja, da otvorimo jedan prostor za ozbiljniju političku profilaciju HDZ- 1990 na tragu jednog europskog i demokratskog profila - kazao je u izjavi za Fenu Martin Raguž.

 Govoreći o Hrvatskom narodnom saboru BiH, Raguž je rekao kako HDZ 1990, nažalost, već tri godine traži otvaranje HNS-a, njegovu reformu, institucionalizaciju, odnosno da on ne bude u funkciji dnevne politike nego strategija.

- Neki od naših prijedloga vezani za unutarnje odnose nisu prihvaćeni ali mi ćemo se i dalje boriti da HNS bude zaista krovna strateška institucija hrvatskog naroda u BiH koja će imati ulogu da razvija strategije za koje će se onda legitimni predstavnici boriti na svim razinama vlasti u BiH i na međunarodnom planu. To treba biti HNS i mi ćemo ostati dosljedni toj ideji bez obzira što smo sad trenutno u poziciji oporbe - naglasio je Raguž.