Francuske vlasti priopćile su da su u požaru u kemijskoj tvornici u Rouenu, na sjeverozapadu Francuske, izgorjele 5.253 tone kemijskih proizvoda, dok ih prosvjednici optužuju da "skrivaju istinu" o posljedicama te nesreće.

"Stupanj opasnosti ovisi o prisutnoj količini, o izmjeni molekula u sagorijevanju i o načinu izloženosti (dodir preko kože, udisanje, konzumacija)", navodi se u dokumentima koje je objavila policijska uprava Seine-Maritime na svojoj mrežnoj stranici uz popis proizvoda koji su se zapalili.

"Svi proizvodi nisu opasni", tvrdi se u tim dokumentima.

Premijer obećao objaviti popis kemikalija

Premijer Edouard Philippe je u utorak poslijepodne u Narodnoj skupštini obećao da će objaviti popis tih proizvoda.

Lokalne vlasti u Rouenu, gradu s više od 100.000 stanovnika na sjeverozapadu Normanije, rekle su da nije gorio azbest.

U međuvremenu u Rouenu je oko 2.000 ljudi, po informacijama sindikata i policijskog izvora, prosvjedovalo tijekom večeri protiv kemijske kompanije Lubrizol i ponašanja državnih vlasti koje sumnjiče za "skrivanje istine" o posljedicama požara u tvornici u četvrtak.

"Lubrizol je kriv, država pomagač", izvikivali su prosvjednici.

Unatoč umirujućim izjavama vlade zabrinuti stanovnici se i dalje žale na mučninu i povraćanje.

Smrad koji se širi je "neugodan, ali nije štetan", ustvrdio je Philippe.

Stanovnici dobili upute

Stanovništvu je rečeno da ne jede proizvode iz vlastitog vrta, a poljoprivrednici ne mogu prodavati mlijeko, povrće i druge proizvode iz te regije, prenosi agencija Reuters.

Dodaje da su neki učitelji odbili održavati nastavu zbog opasnosti po zdravlje.

Sa sjedištem u Wickliffeu u američkoj državi Ohio, proizvođač lubrikanta Lubrizol Corp je u vlasništvu tvrtke Berkshire Hathaway Inc milijardera Warren Buffetta. Lubrizol proizvodi sredstva za podmazivanje i aditive za strojeve, posebno za velike kamione, autobuse i brodove.