Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a raspisalo je natječaj za upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2022./2023. godinu, a prijave za upis počinju u ponedjeljak, 20. lipnja.

Dr. sc. Rašid Hadžović, županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta kazao je Feni kako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 1.810 učenika  završilo osnovnu školu, no da je ipak otvoreno malo više mjesta.  

- Raspisali smo nešto malo veći broj mjesta. Vidjet ćemo kakav će biti odziv, odnosno koliko će se stvarno učenika upisati u srednje škole – naglasio je ministar.  

Dodao je kako prijave za upis počinju u ponedjeljak, 20. lipnja, te da je planirano oko 1.950 upisnih mjesta.  

-  Otvoreno je nekih 1.950 upisnih mjesta. Mi imamo mogućnosti da upisujemo i učenike iz drugih županija tako da uvijek moramo ostaviti više mjesta nego što imamo završenih učenika – naglasio je ministar.  

Podsjetio je kako su, uz gimnazijski program, ponuđeni i četverogodišnji i trogodišnji stručni programi.  

Budući srednjoškolci u HNŽ-u također se mogu upisati u programe likovne i glazbene umjetnosti te u Karađoz-begovu medresu.

Što se tiče gimnazijskog programa, ministar kaže kako je otprilike u cijeloj županiji planirano 15 razrednih odjela, a u Gradu Mostaru njih 11.

Usto, podsjetio je i da postoje tri upisna roka te da drugi i treći počinju 27. lipnja, tj. 25. kolovoza.