I dok se tisuće državljana BiH posljednjih godina odriču državljanstva, ima i onih koji žele nositi titulu državljana ove zemlje. Tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine 495 osoba zatražilo je prijam u državljanstvo BiH i Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Kako se navodi u dokumentu Izvješće o radu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, za razdoblje 1. siječnja - 30. lipnja 2020. godine, u prvoj polovini godine zaprimljeno je 495 zahtjeva za izbor/promjenu entitetskog državljanstva državljana BiH s prebivalištem u Distriktu Brčko BiH, odnosno prijam u državljanstvo BiH i FBiH po osnovi međunarodnog sporazuma, naturalizacije i po članku 47. stavcima 3. i 4. Zakona o državljanstvu FBiH.

- Broj zahtjeva koji se odnose na izbor/promjenu entitetskog državljanstva državljana BiH s prebivalištem u Distriktu Brčko BiH iznosi 368. Zatim, 100 zahtjeva odnosi se na prijam u državljanstvo BiH i FBiH po osnovi članka 15. Zakona o državljanstvu FBiH, međunarodni sporazum o dvojnom državljanstvu. Pristiglo je i deset zahtjeva za prijam u državljanstvo BiH i FBiH po osnovi članaka 8. i 9. Zakona o državljanstvu FBiH, naturalizacija i olakšana naturalizacija - stoji u spomenutom dokumentu.

Po osnovi članka 10. Zakona o državljanstvu FBiH (maloljetne osobe), prijam u državljanstvo BiH i FBiH zatražilo je pet osoba. Šest je zahtjeva pristiglo i po osnovi članka 11. Zakona o državljanstvu FBiH (osobe bez državljanstva i izbjeglice). Jednak broj zahtjeva za prijam u državljanstvo zatražen je i po osnovi članka 13. Zakona o državljanstvu FBiH (osobe kojima je državljanstvo prestalo otpustom ili odricanjem).

“Po svim predmetima postupano je tako da je podnositeljima zahtjeva, po potrebi, ukazano na nužnost dopune dokumentacije te su vršene odgovarajuće provjere kod nadležnih institucija vezano za prijam u državljanstvo BiH i FBiH. Ukupno je doneseno 130 pravomoćnih rješenja o prijmu u državljanstvo BiH i FBiH po osnovi međunarodnog sporazuma, naturalizacije i po osnovi članka 47., st. 3. i 4. Zakona o državljanstvu FBiH, i to: prijam u državljanstvo BiH i FBiH po osnovi članka 15. Zakona o državljanstvu FBiH, međunarodni sporazum o dvojnom državljanstvu - 92 rješenja, kojim je primljeno u državljanstvo 96 osoba, zatim prijam u državljanstvo BiH i FBiH po osnovi čl. 8. i 9. Zakona o državljanstvu FBiH, naturalizacija i olakšana naturalizacija - 23 rješenja. Prijam u državljanstvo BiH i FBiH po osnovi članka 10. Zakona o državljanstvu FBiH (maloljetne osobe) izvršen je za sedam osoba - stoji u dokumentu.

Nadalje, izdana su dva rješenja o prijmu u državljanstvo po osnovi članka 11. Zakona o državljanstvu FBiH (osobe bez državljanstva i izbjeglice), pet rješenja po osnovi članka 13. Zakona o državljanstvu FBiH (osobe kojima je državljanstvo prestalo otpustom ili odricanjem), jedna po osnovi članka 47., stavci 3. i 4. Zakona o državljanstvu Federacije BiH. - Broj rješenja o promjeni/stjecanju entitetskog državljanstva državljana BiH s prebivalištem u Distriktu Brčko BiH iznosi 358 - navodi se te dodaje kako je izdano i deset jamstava za stjecanje državljanstva BiH i FBiH, četiri rješenja kojima je odbijen zahtjev za prijam u državljanstvo BiH i FBiH, 15 rješenja po žalbama izjavljenim na rješenja prvostupanjskih tijela, 22 zaključka kojim je obustavljen postupak prijma u državljanstvo BiH i FBiH i 23 rješenja o povratu uplaćene administrativne pristojbe za prijam u državljanstvo BiH i Federacije BiH.