Australski drugi najveće grad Melbourne ušao je u četvrtak u prvi dan šestotjedne karantene te je većina trgovina i ureda zatvorena, potaknuvši strahove oko mogućih nestašica hrane, dok se vlasti bore s drugim valom pandemije koronavirusa.

Trgovine su zatvorene i ulice puste u ovom petmilijunskom gradu, prijestolnici australske savezne države Viktorije, koja je u zadnja 24 sata zabilježila  471 slučaj zaraze koronavirusom i osam smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.
Australija sada ukupno bilježi oko 20.000 slučajeva i 255 umrlih, što je još uvijek daleko manje nego u mnogim drugim razvijenim zemljama.

No rast zaraze u državi Viktoriji prijeti da će se preliti i na ostatak zemlje. Novi Južni Wales zabilježio je u srijedu 12 novih slučajeva Covida19 te ih je ukupno 483.

''Već smo jednom izravnali tu krivulju, ponovo ćemo je izravnati'', rekao je novinarima ministar zdravlja Greg Hunt, a prenosi Hina.

Premijer Viktorije Daniel Andrews pozvao je stanovnike Melbournea, koji već tjednima žive uz nešto blaže mjere karantene, da ostanu mirni unatoč porasloj potražnji za potrepštinama u supermarketima. Nema potrebe da ljudi gomilaju zalihe hrane za više mjeseci, kazao je Andrews novinartima u Melbourneu.

Stopa nezaposlenosti na nacionalnoj razini povećat će se na oko 10 posto zahvaljujući ponovnim restriktivnim mjerama u državi Viktoriji, rekao je australski premijer Scott Morrison.

''Ove će mjere imati vrlo značajan negativan učinak za naš put oporavka'', kazao je premijer.

Nakon zatvaranja međunarodnih granica, uvođenja karantena u gradovima i pokretanja kampanje za testiranje Australija se u lipnju ponovno otvorila uz dnevni rast zaraze koji je tada bio u jednoznamenkastim brojevima.