Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra kako postoje izgledi riješiti pitanje izbora podpredsjednika Federacije BiH iz srpskog naroda do petka, čime bi se otvorio put uspostavi izvršne vlasti i na razini BiH.

– Moja zadnja informacija o tome je kako je to pitanje vezano za stanje u Federaciji, a suština je izbor podpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U skladu s privatnim razgovorima koje sam imao s nekoliko ozbiljnih sudionika u Federaciji BiH, postoji izgled to završiti do petka – izjavio je Ivanić novinarima.

Komentirajući tvrdnje kako se iza zastoja u uspostavi vlasti u Federaciji BiH krije navodni pokušaj HDZ-a BiH kako bi ubacili SNSD u Vladu FBiH, Ivanić je rekao kako ne vjeruje da je HDZ ključan kod izbora podpredsjednika Federacije BiH, već kako je to prije svega pitanje stranka iz Sarajeva.

– HDZ želi imati SNSD i to nije nikakva tajna. Zašto je to tolika ljubav to bi netko drugi trebao kazati. Što se nas iz RS-a tiče, mi smo davno bili spremni na razini BiH, ovo je jednostavno njihov međusobni odnos i nepovjerenje unutar Federacije, a cijela BiH plaća cijenu toga – zaključio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Mladen Ivanić je danas komentirao i aktualno pitanje izvoza oružja iz BiH u Ukrajinu.

– Predsjedništvo BiH nema ulogu u vezi s oružjem i o tom pitanju može dati samo politički stav, ali zakonski nikakvu ulogu u tome nema. Ministar Boris Tučić zna kako se vitalni nacionalni interes može uložiti samo na odluke, a pošto Predsjedništvo ne donosi odluku, nema ni vitalnog nacionalnog interesa, kazao je Ivanić.

Njegov je stav kako oružje ne treba biti izvezeno u zemlje zahvaćene sukobom, pa samim tim ni u Ukrajinu. Ivanić pojašnjava kako u vezi s izvozom oružja iz BiH nadležnost imaju tri državna ministarstva – obrane, vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Također je mišljenja kako izvoza oružja van BiH neće biti sve dok ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, koji je podnio ostavku, ne želi takvu odluku potpisati, ali kako bi izvoz mogao biti realiziran ukoliko je ovlasti prenio na zamjenika./HMS/