Danas su učenici i nastavnici OŠ fra Jeronima Vladića Ripci imali priliku sudjelovati u prvom od četiri edukativna predavanja u  sklopu  projekta:  Promocija zdravlja i zdravih stilova života u cilju prevencije bolesti srca, krvnih žila, dijabetesa i malignih bolesti.

Nositelj projketa je Dom zdravlja Rama, u suradnji s osnovnim školama Općine Prozor-Rama.

Predavanje su održale Mara Anđelić, dr. med. spec. pedijatar i Ivona Kuraja, mag. nutricionizma.

Cilj projekta je unapređenje zdravlja učenika i skretanje pozornost djeci kako prehrana i tjelesna aktivnost u ranoj životnoj dobi utječe na razvoj bolesti.

Učenici su imali priliku izmjeriti tjelesnu težinu i visinu te im je na taj način određen BMI-indeks tjelesne mase.

Jačanje svijesti o zdravoj prehrani i fizičkim aktivnostima u ranoj dobi vrlo je važna, jer čak  80 % pretile djece u dobi od 11 godina postanu pretile odrasle osobe.

Fizička aktivnost i sportske aktivnosti mogu, s umjerenim unosom hrane, biti dovoljne kako bi održale ravnotežu tjelesne mase.

Pravilna prehrana ima značajnu ulogu i utjecaj na zdravlje svakog poojedinca tijekom cijelog života, a posebno kod djece školskog uzrasta. Stručnjaci preporučuju da školarci trebaju konzmirati pet obroka dnevno u pravilnim vremenski razmacima

Predavanje je bilo poučno i zanimljivo. Nadamo se da će i sljedeća predavanja biti takva  koja će jače probuditi svijest kod učenika i nastavnika o važnosti zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevencije pretilosti.