U Njemačku je stigao posljednji kontingent izbjeglica iz kampova na grčkim otocima koje se Njemačka obvezala primiti prije godinu dana.

U zrakoplovu koji je sletio u zračnu luku u Hannoveru nalazile su se 103 izbjeglice, od čega 48 odraslih te 55 djece.

Od travnja prošle godine Njemačka je primila 2765 izbjeglica iz prenapučenih kampova u Grčkoj, gdje se humanitarna situacija nakon požara u izbjegličkom kampu Moria na otoku Lezbosu dodatno pogoršala. Njemačka je na proljeće prošle godine prvo najavila da će isprva primati maloljetne djevojčice bez pratnje, a kasnije je obećanje prošireno i na obitelji s maloljetnom djecom kojoj je potrebna medicinska pomoć.

Savezni premijer: Moramo preuzeti humanitarnu odgovornost

Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), premijer savezne pokrajine Donja Saska, gdje su izbjeglice trenutno smještene, apelirao je na ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (Kršćansko-socijalna unija CSU) da dopusti daljnji prihvat izbjeglica iz Grčke.

"Mi moramo preuzeti humanitarnu odgovornost toliko dugo dok u Grčkoj ne zavladaju prihvatljivi uvjeti", rekao je Pistorius nakon slijetanja zrakoplova s posljednjim kontingentom izbjeglica.

Mnogi gradovi i općine u Njemačkoj su još 2019., nakon požara u kampu Moria, izrazili spremnost za prihvat izbjeglica iz Grčke. Ministar Seehofer je to odbio pozivajući se na potrebu jedinstvenog rješenja na razini Europske unije. U jeku izbjegličke krize 2015./2016. u Njemačku je stiglo oko milijun izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka.