Policija u Njemačkoj privela je u akciji uhićenja radikalnih islamista, pokrenutoj zbog sumnje da pripremaju terorističke napade u toj i drugim europskim zemljama, članove zabranjene organizacije "Ibrahim milet", koji imaju veze s nekoliko vehabijskih organizacija u BiH, piše Glas Srpske.

Akcija traje već dva mjeseca, a njemačko savezno tužiteljstvo ranije je priopćilo da su u oblasti Kelna uhićene osumnjičene pristalice džihadističke grupacije "Islamska država", te sirijskih pobunjeničkih organizacija "Ahrar al Šam" i "Džunud al Šam". Sugovornik "Glasa Srpske" blizak sigurnosnim strukturama kaže da je "Ibrahim milet" direktan ogranak "Al-Kaide", koja se sada udružuje sa terorističkom organizacijom "Islamska država" u Siriji i Iraku.

- Njemačke sigurnosne službe imale su informacije da džihadisti spremaju napad, ali još nije otkriveno da li su planirali da ga izvedu u Njemačkoj ili nekog drugoj europskoj zemlji - kaže sugovornik Glasa Srpske,

Dodaje da su sa zabranjenom njemačkom organizacijom "Ibrahim milet" povezane vehabijske organizacije "Poziv u raj" iz Tuzle, "Dirhem" i "Atif" iz Sanskog Mosta, "Alem" iz Zenice i Bosanski akademski klub Fatih. Radi se o ostacima zabranjene organizacije Aktivna islamska omladina (AIO).