Plaće u sektoru njege u Njemačkoj su proteklih godina znatno porasle, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. U porastu je i interes za obrazovanje u ovoj branši.

Medicinske sestre, s punim radnim vremenom, zaposlene u bolnicama, kao i drugim zdravstvenim ustanovama, zaradile su 2020. godine 32,9 posto više u bruto iznosu u odnosu na 2010. godinu.

Zarade zaposlenih u staračkim domovima su porasle za 38,6 posto. U sve tri grupe su zarade u desetogodišnjem poređenju sa 21, 2 posto porasle znatno više u odnosu na cjelokupnu ekonomiju.

Medicinske sestre su 2020. godine u prosjeku zarađivale 3.578 eura bruto mjesečno. Njegovateljice i njegovatelji u njegovateljskim domovima su zarađivali u prosjeku 3.363 eura mjesečno, a u staračkim domovima 3.291 eura.

Ukupno su u sve tri grupe zarade u protekloj godini bile veće nego kod zaposlenih sa usporedivim nivom kvalifikacija kod kojih je prosjećna plaća iznosila 3.286 eura mjesečno. Naravno 2020. godine je na razvoj stanja jako utjecala i situacija sa koronom, odnosno skraćenim radnim vremenom.

Veći interes za obrazovanje

U sektoru njege je 2019. godine bilo zaposleno 1,41 milijuna ljudi. Podaci govore da prije počekta pandemije virusom korona ova profesija nije izgubila na atraktivnosti. 2019. godine je 71.300 osoba započela obrazovanje u sektoru njege što je osam posto više nego godini prije i za 39 posto više u odnosu na period od prije 10 godina. 25 posto više osoba u odnosu na period od prije 10 godina je okončalo obrazovanje u ovom sektoru, a tri posto u odnosu na godinu prije.

Kada je riječ o priznanju diploma iz inozemstva u ovoj branši samo 2019. godine je priznato 15.500 diploma – 49 posto više nego u prethodnoj godini. U odnosu na 2013. godinu – što je prva godina od početka istrazivanja – broj priznatih inozemnih diploma više nego ušestrostručen. Među njima je najveći broj zdravstvenog i sestrinskog osoblja Filipina (2.900), Bosne i Hercegoivine (2.300), kao i Srbije (2.000), piše DW

Kritike zbog uvjeta rada

U Njemačkoj se Lijeva stranka generalno protivi zapošljavanju medicinskih radnika iz inozemstva. Uvjeti rada u Njemačkoj su opterećujući i brojne medicinske sestre ih s pravom kritiziraju kao eksploatatorske, izjavila je ekspertica za pitanja njege Pia Zimmermann.

Ona je također rekla kako prije svega Kršćansko-demokratska unija godinama spriječava vidljiva poboljšanja uvjeta rada i plaća.

"Umjesto da se na nastali manjak osoblja odgovore dostojnim financiranjem njege putem solidarnog osiguranja građana i osiguranja pune njege, hladnokrvno se računa na vrbovanje posebno iz znatno siromašnijih zemalja", kritizirala je Zimmermann.