U Njemačkoj od ponedjeljka na snagu stupa sljedeći stupanj popuštanja mjera protiv pandemije koronavirusa koji uključuje otvaranje frizerskih salona u cijeloj zemlji te nekih djelatnosti u pojedinim saveznim pokrajinama, dok istodobno građani traže daljnja popuštanja.

Nakon puna dva i pol mjeseca frizerski saloni u ponedjeljak su, uz stroge higijenske uvjete, ponovno ponudili svoje usluge.

Istodobno je u nekim saveznim pokrajinama dopušten rad pedikerskim salonima, kao i cvjećarnama te trgovinama za prodaju vrtlarskog materijala.

Novo popuštanje

Prije tjedan dana je dopušten rad školama i vrtićima, što se isto tako različito primjenjuje ovisno o saveznoj pokrajini, prenosi Hina.

Dva dana uoči ponovnog sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o produljenju ili ublažavanju aktualnih mjera pojačava se pritisak javnosti, koja traži popuštanje mjera ili pružanje perspektive djelatnostima koje ne posluju od početka studenog, poput ugostitelja i kulturnih ustanova.

Prema ispitivanju javnog mnijenja instituta YouGov za novinsku agenciju Dpa, samo jedna trećina građana Njemačke je za zadržavanje ili pooštrenje aktualnih mjera zatvaranja. Njih 43 posto smatra da bi trebalo nastaviti s daljnjim ublažavanjem mjera. Još sredinom veljače 73 posto ispitanih je podržavalo zadržavanje strogih mjera.

Neslaganja

Vicekancelar i član predsjedništva Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), manjinskog partnera Unije CDU/CSU u vladi Angele Merkel, Olaf Scholz zatražio je u ponedjeljak konkretan plan otvaranja nakon sastanka u srijedu.

"Ja ustrajem na tome da se na sastanku u srijedu dogovorimo oko jasno formulirane perspektive otvaranja", rekao je Scholz u ponedjeljak. Slično su se izrazili i ostali vodeći političari SPD-a.

Scholz je otvorio i perspektivu za ovoljetne godišnje odmore.

"Do ljeta će milijuni već biti cijepljeni i to ne može ostati bez posljedica", rekao je Scholz.

Istodobno premijer savezne pokrajine Bavarska, predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Markus Soeder upozorava na opasnost naglog otvaranja i "slijepog srljanja u treći pandemijski val".

"Političari ne smiju izgubiti živce. Mi moramo pronaći ravnotežu između opreza i otvaranja", rekao je Soeder, koji slovi i kao mogući demokršćanski kancelarski kandidat na izborima u rujnu.