Francuski proizvođač guma Michelin izvijestio je da će ugasiti 1500 radnih mjesta u Njemačkoj pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim plaćama.

Kompanija će do kraja 2025. postupno ugasiti proizvodnju u pogonima u Karlsruheu i Trieru. U planu je i gašenje proizvodnje novih guma za kamione i poluproizvoda u Homburgu.

Puno radnika će izgubiti posao

Planovi će obuhvatiti ukupno 1532 radnika u Njemačkoj, objavio je Michelin. Centar za korisnike bit će preseljen iz Karlsruhea u Poljsku, što će značiti gubitak posla za 122 radnika.

Zbog najavljenog gašenja radnih mjesta tvrtka će u konsolidiranim financijskim rezultatima za 2023. godinu uknjižiti rezervaciju od 425 milijuna eura.

"Uvoz jeftinih kamionskih guma iz zemalja s niskim plaćama i rastućim troškovima proizvodnje naštetio je Michelinu"

Michelin objašnjava odluku uvozom jeftinih kamionskih guma iz zemalja s niskim plaćama i sve većim troškovima proizvodnje, koji je, kako tvrdi, smanjio njegov tržišni udio i naškodio njegovoj konkurentnosti.

"Posvećenost naših zaposlenika, napredak unutar tvrtke i ulaganja u proteklim godinama u aktivnosti u tim pogonima više ne mogu nadoknaditi snažan pritisak konkurencije", rekla je šefica Michelinove regije Sjeverna Europa Maria Roettger.

Michelin će radnicima pomoći da nađu novi posao, rekla je Roettger. Uprava trenutno razgovara s radničkim vijećima i sindikatom IG BCE o alternativama za upotrebu pogona u budućnosti.