PS Neum uradila je rezime riješenih kaznenih djela za razdoblje turističke sezone  2020. godine, a konstatirali su da je većina kaznenih djela uspješno rješena.

Početkom turističke sezone na područje općine Neum pored turista dođe i određen broj osoba, sklonih kriminalnim radnjama, iz cijele regije. To su većinom osobe povratnici u vršenju kaznenih djela s kriminalnom prošlošću.

Sukladno zakonskim propisima u PS Neum početkom turističke sezone preraspoređene su dodatne policijske snage Uprave policije MUP-a HNŽ. Ove aktivnosti  traju do završetka turističke sezone, a sve s ciljem sigurnosti turista i njihove imovine, prenosi Jabuka.tv. 

Od početka lipnja do 1. rujna 2020. godine na području općine Neum policijski  službenici PS Neum rješili su sedam kaznenih djela “Teške krađe”, 11 kaznenih djela “Krađe” i dva kaznena djela “Razbojstva”. Osumnjičeni počinitelji ovih kaznenih djela su procesuirani sukladno Zakonskim propisima i protiv isti je podneseno Izvješće nadležnom Tužiteljstvu.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je većina kaznenih djela počinjena na naročito drzak način, nasilnim ulaskom u stambene i poslovne objekte, te su osumnjičeni otuđili veće količine novca, zlatnog nakita i drugih skupocjenih predmeta. Isto tako, od nepoznatih turista na plažama otuđivane su torbe s novčanicima, mobilnim aparatima i drugim vrijednostima.

Tijekom kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenih, policijski službenici su pronašli dio predmeta i novac za koji postoji osnovana sumnja da potječe od izvršenih kaznenih djela.

Policijski službenici PS Neum su podnijeli nadležnom Tužiteljstvu Izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 57-godišnjaka iz Srebrenika, za kojeg postoji osnovana sumnja o počinjenju kaznenog djela “Iskorištavanje djeteta ili malodobnika radi pornografije”. Osumnjičeni je početkom kolovoza slikao i snimao djecu mobilnim telefonom na neumskim plažama.

Operativnom akcijom i provedenom kriminalističkom istragom policijskih službenika PS Neum, nadležnom Tužiteljstvu podneseno je Izvješće protiv 47-godišnjaka iz Metkovića, RH, o pičinjenom kaznenom djelu “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”. Osumnjičeni se tereti da je na području općine Neum uzgajao sadnice Indijske konoplje u većoj količini, prosječne visine 1,5 m.