Najmanje je 128 osoba ubijeno u samoubilačkom atentatu tijekom izbornog skupa u jugozapadnom Pakistanu, manje od dva tjedna prije izbora, a odgovornost za napad preuzela je teroristička Islamska država. Do napada, čija je bilanca žrtava još uvijek provizorna, došlo je u Mastungu, 40 km udaljenom od prijestolnice nestabilne pokrajine Balučistana, Quette.

Riječ je o drugom po redu atentatu počinjenom na izbornom skupu u petak, tri tjedna uoči parlamentarnih izbora. "Žalosna bilanca je 128 poginulih", objavio je pokrajinski ministar unutarnjih poslova Agha Umar Bungalzai.

Radi se o drugom najvećem atentatu po broju žrtava u Pakistanu nakon napada na školu u Pešhavaru, koji je počinio talibanski zapovjednik u prosincu 2014. i u kojem je bilo 150 poginulih. U eksploziji je teško ozlijeđen Siradž Raisani, koji se kandidira u Mastungi, gradu na jugozapadu zemlje.

Odgovornost preuzela Islamska država

Odgovornost za napad preuzela je teroristička Islamska država.  Riječ je o trećem napadu ovoga tjedna povezanom s izborima. Dužnosnik policije ranije je rekao da je na skupu u gradu Mastungu u pakistanskoj pokrajini Balučistan bilo više od tisuću ljudi.

U pokrajini djeluju islamisti povezani s talibanima, al Kaidom i Islamskom državom. Balučistan graniči s Iranom i Afganistanom a na njegovom području djeluju i pobunjeni etnički Baludžiji koji se bore protive središnjih vlasti.

Među ubijenima jučer bio je kandidat za pokrajinsku vladu Siraj Raisani, centrističke Balučistanske Awami (narodne) stranke, čiji je brat bio čelnik pokrajine od 2008. do 2013. godine. Policija je ranije izvijestila da je napad bio usmjeren na Raisanijev konvoj ali je kasnije povukla tu izjavu.

Eksplozija ranije jučer ubila četvero ljudi

Ranije jučer su u eksploziji bombe u Bannuu na sjeveru Pakistana ubijene četiri osobe u konvoju vozila kandidata Akrama Khana Durranija, saveznika stranke smijenjenog premijera Nawaza Sharifa.

Sharifa je prošle godine vrhovni sud smijenio s premijerskog položaja, a prije tjedan dana u odsutnosti osudio na deset godina zbog korupcije. Upravo jučer pri povratku u Lahore iz Abu Dabija Sharif je uhićen u zračnoj luci, zajedno s njegovom kćeri Maryam Nawaz te odveden u pritvor.