U petak, 7. listopada u Mostaru je održan sastanak Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ 1990 i Ivana Vukadina, predsjednika Hrvatskog nacionalnog pomaka.

U priopćenju HDZ-a 1990 navedeno je:

“Predsjednik Cvitanović danas je u svom uredu ugostio gospodina Ivana Vukadina, predsjednika HNP-a.

Razgovarali su o postignutim izbornim rezultatima, kao i o aktualnoj političkoj situaciji.

Javnosti je poznato da HDZ 1990 i HNP imaju vrlo korektnu i uspješnu suradnju. Suradnja i u budućnosti uopće nije upitna.”

Podsjetimo, najznačajniju suradnju ove dvije stranke ostvaruju u Hercegbosanskoj županiji, gdje su bili nositelji vlasti u prethodne dvije godine. Sastanak bi mogao biti najava nastavka ove suradnje u idućem četverogodišnjem razdoblju. Prema trenutnim rezultatima za Skupštinu Hercegbosanske županije, vodeći je Hrvatski nacionalni pomak, koji bi prema projekcijama mogao imati 5 ili 6 zastupnika, a HDZ 1990 bi imao 5 zastupnika. Ovakav rezultat predstavlja većinu u hrvatskom klubu u Skupštini HBŽ i otvara mogućnost osiguravanja natpolovične većine. Kako je, zbog posebnih pravila za formiranje Vlade HBŽ, za njenu potvrdu potrebna dvotrećinska većina zastupnika, ostaje mogućnost okupljanja široke koalicije stranaka.

U ranijim medijskim istupima Ivan Vukadin, koga većina preferira kao i idućeg predsjednika Vlade HBŽ, izjavio je da HNP ostaje otvoren za pregovore sa svim strankama koje će participirati u Skupštini HBŽ.

Tomislavcity