Stezanje remena je bilo u planu, a zbog novonastale situacije stegnut će se za više rupica.

Sudeći po najavama, neki će morati i bušiti nove rupice na remenu. Prvi čovjek Daimlera Olla Källenius izjavio je kako su bolni rezovi nužni, a sve kako bi se prebrodila kriza uzrokovana pandemijom.

Istina, restrukturiranje je bilo predviđeno i prije krize, ali se sada traže drastične mjere, rekao je Källenius u razgovoru s predstavnicima glavnog sindikata IG Metall, javlja AutoNews Europe.

Okolnosti su sada daleko surovije pa je stoga potrebno drastično smanjenje plaća, a koje će biti najznačajnije kod visokopozicioniranih djelatnika Daimlera i menadžera, ali će ih sasvim sigurno svi osjetiti, pa i radnici na traci. Prilagodba plaća je potrebna kako bi se zaštitile Daimlerove financije i osigurala ulaganja u nove tehnologije, rekao je Källenius.

Pandemija virusa je zatvorila tvornice i gotovo zaustavila poslovanje te time gotovo onemogućila restrukturiranje najavljeno prošle godine. Källenius je još u travnju izjavio kako dosadašnje mjere vjerojatno neće biti dovoljne da se prebrodi krizna situacija. Kompanija se, baš kao i Volkswagen grupa i BMW, suočava s gubicima i u drugom kvartalu, a to traži drastične poteze, prenosi Index.

Daimler je još u studenom najavio otkaze za do 10.000 radnika čime bi se na troškovima plaća uštedjelo oko 1,4 milijarde eura do 2022. godine. Daljnjih 10.000 radnih mjesta zatvorilo bi se u drugom krugu, vjerojatno do 2025. godine, izvijestio je Automobilwoche. U Daimleru su rekli kako su to samo špekulacije. Inače, kompanija je potkraj prethodne godine zapošljavala 299.000 radnika.

(www.jabuka.tv)