Pripreme za 40. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju u punom su jeku. Donedavno sablasne i puste ulice sada su ispunjene brojnim automobilima te domaćim i stranim hodočasnicima koji žele biti dio ove jubilarne obljetnice.

Kako Dnevni list saznaje od Željka Vasilja, voditelja ureda Turističke zajednice Međugorje, u ovom marijanskom svetištu ovih dana očekuje se oko 20.000 domaćih te 10.000 stranih hodočasnika, u najvećem broju iz Poljske, Ukrajine, Slovačke, SAD-a, Španjolske, Mađarske, Francuske, Rumunjske te Hrvatske.

Očekuje se čak i petstotinjak Talijana koji još uvijek imaju zabranu kretanja autobusima izvan zemlje.

Manjak radne snage

-To će biti svojevrstan test za sve nas. Vidjet ćemo na čemu smo, odnosno kako funkcioniramo nakon ove duže pauze i možemo li zadržati veći broj ljudi, osobito sada kada nam i radna snaga predstavlja problem, kazao nam je Vasilj.

Nažalost, mnogi tamošnji radnici su ostali bez radnih mjesta ili su ih sami napustili, a nitko im još sa sigurnošću ne može jamčiti stabilan posao.

-Nitko ne može znati što nas čeka nakon mjesec, dva, no na nama je da se prilagodimo situaciji i da učinimo ovu sezonu uspješnijom od prošle, koliko to bude moguće, naglasio je Vasilj.

Da se u Međugorju ovih dana zaista užurbano radi i priprema za obljetnicu Gospinih ukazanja, vidljivo je i na molitvenim mjestima i ulicama koje su ukrašene plakatima i zastavama s logom obljetnice i Gospinim likom, a organizirane su i akcije čišćenja u župi.

Molitveni program

U tijeku je i devetnica Kraljici Mira koja će trajati do 23. lipnja, a euharistijska slavlja predvodit će svećenici koji su bili na službi u Međugorju, kao župnici i kapelani. Ni ove godine neće izostati tradicionalna Hodnja mira od Humca do Međugorja, a na uočnicu, misno slavlje predslavit će fra Miro Šego, sudionik događaja tijekom prvih dana ukazanja. Na samu obljetnicu, svečanu svetu misu predvodit će, pak, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Tada će se prvi put održati procesija s Podbrda, mjesta gdje se Gospa prvi put ukazala, do crkve sv. Jakova. Procesija će s Podbrda poći u 16.30 sati kako bi sudionici došli do župne crkve prije početka večernjeg molitvenog programa.