Više desetaka tisuća hodočasnika iz svih dijelova svijeta došlo je u Međugorje, jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu, gdje se do nedjelje ujutro održava Međunarodni festival mladih – Mladifest.

Ovo mjesto vjere i turizma na sredini je hodočasničke godine, a kako je Feni rekao predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba (UTHIS) Mario Vasilj, razloga za zadovoljstvo i optimizam je mnogo.

Povećan priliv hodočasnika

- Na sredini smo sezone ili, prikladnije rečeno, hodočasničke godine i razloga za zadovoljstvo i optimizam imamo. 34. izdanje Mladifesta, iako se prvi put od osnutka održava u novom i nadamo se privremenom terminu, uz naravno nepromijenjen programski koncept, ostaje i dalje središnji duhovni susret Međugorskih zbivanja – rekao je Vasilj.

Ističe da je u ovom trenutku nezahvalno baviti se brojkama, ali da se na razini dojma osjeti povećani priliv i koncentracija hodočasnika u Međugorju u ovom razdoblju.

- Važnije od brojki je da se i dalje osjeti duhovna žeđ za katehezom i svjedočanstvima kojima milostivo obiluje Međugorje ovih dana – smatra on.
 


Uime UTHIS-a, udruge koja je utemeljena prije dvije godine sa svrhom pružanja sveobuhvatne podrške turističkim, ugostiteljskim, trgovačkim, hotelijerskim i pansionskim kapacitetima na području Međugorja, Vasilj se zahvalio apostolskom vizitatoru za Međugorje Aldi Cavalliju, kao i svim fratrima, župljanima, Malteškoj ambulanti, vodičima, općinskim službama, policiji i svima koji su uključeni u aktivnosti vezane za skrb oko hodočasnika koji borave u Međugorju ovih dana.

- Ujedno pozivam sve koji imaju priliku da nam hodočaste, da se priključe jednoj velikoj obitelji Gospine ljubavi – zaključio je on.

Inače, kako je ranije za Fenu rekao viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a Ramiz Bašić, Međugorje bilježi odlične turističke rezultate.

Ovo je mjesto, kako je dodao, samo na 42. godišnjicu Gospinih ukazanja posjetilo oko 50 tisuća hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

Raj na zemlji

Hodočasnica iz New Yorka Feni je otkrila da se tijekom svog prvog posjeta Međugorju odmah odlučila popeti na Križevac o čemu je gledala puno videozapisa. Za nju je, kako je kazala, svaki korak i svaki kamen bio emotivan.

- Došli smo ovdje jer želimo biti na mjestu gdje se naša Gospa ukazala, na mjestu posebne milosti – rekao je David iz Kansasa koji je sa svojom obitelji prvi put došao u Međugorje.

Lucia iz Guatemale treći je put u Međugorju, a prvi put na Mladifestu zbog, kako je kazala, svih aktivnosti, zajedništva i ljubavi prema Majci Mariji. Na hodočašće je povela i svoju majku Liliu.

- Došla sam zahvaliti Majki na svim čudima koja je učinila u mom životu i na svim blagoslovima. Međugorje je za mene raj na zemlji – rekla je Lilia iz Guatemale.