Više od 350 godina biskup Peder Winstrup ležao je mirno i spokojno u svojem lijesu unutar kripte u veličanstvenoj katedrali Lund u Švedskoj. Nitko nikada nije posumnjao da bi takav čovjek, kao što je bio biskup Winstrup mogao skrivati mračnu tajnu.
Kada je nakon 350 godina mira i spokoja, lijes biskupa Winstrupa, čije tijelo slovi za jednu od najbolje očuvanih mumija iz 17 stoljeća, izvađen kako bi bio podvrgnut skeniranju, istraživači su ostali šokirani, piše The Guardian.

Prilikom snimanja mumije arheolozi i istraživači su u podnožju, podno njegovih nogu pronašli je maleni kostur djeteta. S obzirom na veličinu kostura istraživači pretpostavljaju kako se radi o djetetu rođenom nekoliko mjeseci prerano.

"Kada smo pregledavali nalaze snimki, jedan je istraživač kazao kako naš biskup nije sam u tom lijesu. Rekao nam je da ije ondje još netko - maleno dijete, ljudski fetus star pet do šest mjeseci', kazao je Per Karsten, voditelj povijesnog muzeja na Sveučilištu Lund.

Ova je vijest osobito iznenadila znanstvenike koji su se nadali kako će snimke mumificiranog tijela biskupa otkriti detalje iz njegovog života, kao i života u Švedskoj u 17. stoljeću. Lijes je već nekoliko puta bio vađen iz grobnice, a mumija fotografirana, no na crno-bijelim fotografijama nije bilo moguće vidjeti kostur djeteta.

Uzorci tijela biskupa, kao i tijela djeteta pronađenog u njegovu lijesu poslani su na DNK ispitivanje ne bi li se odgovorilo na pitanje u kakvom su odnosu tijela.