Dva Talijana i jedan Kanađanin oteti 19. rujna na jugu Libije oslobođeni su u tijeku noći i u subotu vraćeni u Italiju specijalnim letom, navela je talijanska vlada u priopćenju.

Tri čovjeka su oteta zajedno u Ghatu, na granici s Alžirom, na jugozapadu Libije. Svi oni su radili za jedno talijansko produzeće zaduženo za održavanje aerodroma u ovoj saharskoj oazi, a koja je prisutna u zemlji četrdesetak godina. Naoružana grupa je blokirala vozilo s tri čovjeka i otela ih, prenosi Fena

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova je preciziralo novinskoj agenciji AFP kako su tri bivša taoca stigla u 02.00 sata u Italiju, ali nije dalo indikacije o njihovom zdravstvenom stanju. Datum povratka kanadskog državljana u njegovu zemlju nije preciziran.

Dva Talijana, starosti 56 i 66 godina, biti će saslušana u subotu u tužiteljstvu u Rimu, koje je otvorilo istragu za otmicu u navodne terorističke svrhe.

Brojna talijanska društva rade u Libiji i njihovo osoblje je nekoliko puta bilo žrtva otmica posljednjih godina.

Četiri Talijana zaposlena u građevinskoj tvrtci oteta su u srpnju 2015. u blizini jednog kompleksa talijanske naftne kompanije ENI u regiji Mellitah, zapadno od Tripolija, u području koje je već bilo središte otmica.

Nakon više od šest mjeseci od napornog pritvora, dvojica od njih su ubijena u teškim okolnostima, u tijeku napada na konvoj kojim su prevoženi.

Druga dva, koja su bila odvojena od ubijenih nekoliko tjedana ranije, oslobođena su živa i zdrava, nekoliko dana kasnije nakon operacije libijske milicije protiv grupe Islamska država (IS) u regiji Sabrata (na zapadu zemlje).

Bivša kolonijalna sila, Italija se u velikoj mjeri umiješala u pokušaje uspostavljanja stabilne države u Libiji.