Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mladen Bošković izjavio je kako su određeni politički krugovi razdoblje pandemije i stanje nesreće pokušali iskoristiti kako bi si priskrbili središnju ulogu upravitelja i ključnog koordinatora svih procesa u Federaciji BiH.

U kratkom vremenskom razdoblju Federalna uprava civilne zaštite potrošila je 23 milijuna maraka bez primjene Zakona o javnim nabavama, što je gotovo cjelokupan novac predviđen u proračunu Federacije BiH i Federalna uprava civilne zaštite više nema sredstava za eventualne buduće potrebe, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

"Izvanredne okolnosti u kojima smo se našli u posljednja dva mjeseca bile su jasan pokazatelj želja određenih političkih predstavnika stranka sa sjedištem u Sarajevu na pokušaje suspenzije zakonodavne vlasti u Federacije BiH. Naznaka daljnjeg ponašanja suprotno načelima ustavnosti i zakonitosti je instantna smjena i krajnje upitni propisi Vlade Federacije BiH, doneseni preglasavanjem predstavnika HDZ-a BiH, koji su na novi način regulirali rad Federalnog stožera civilne zaštite. Naime, novim podzakonskim aktom Vlade FBiH smanjen je broj stručnih osoba iz rada stožera te su na novi način ali i s diktatorskim ovlastima, propisane ovlasti načelnika, čak i u odnosu na zapovjednika Federalnog stožera civilne zaštite", istaknuo je Bošković.

Ti postupci, dodao je Bošković, doveli su do "vrlo vjerojatno nelegalnih postupaka koji su provedeni uz suspenziju i izuzeće propisa o javnim nabavama", a Federaciju BiH sve je to koštalo 23 milijuna maraka.

"Nekakvi pokušaji rezerviranja patriotizma za sarajevske nacionalne stranke, kao i tobože građanske, blijedi su pokušaj zamagljivanja svega onoga što Bosna i Hercegovina jest, ili bi bar trebala biti – država triju konstitutivnih, jednakopravnih naroda. Bez političke volje da se stvar vrati u jasne ustavne i zakonske okvire vodi nas u još dublji politički i institucionalni sunovrat. Takve aktivnosti moraju jednom zauvijek prestati, inače dolazimo u sferu kada svaka institucija postaje svrha samoj sebi, a pravna država mrtvo slovo na papiru", ustvrdio je Bošković, navodi se u priopćenju.