Kineski disident Wu Gan osuđen je u utorak na osam godina zatvora, što je najteža kazna dosuđena aktivistu za zaštitu ljudskih prava od ponovnog izbora Xija Jinpinga na čelo Kine u listopadu.
 
Wu Gan, uhićen u svibnju 2015. dok je radio u odvjetničkom uredu u Pekingu, osuđen je na sudu grada Tianjina za pokušaj "subverzije", izjavio je njegov odvjetnik Ge Yongxi, ispred palače pravde kamo strani tisak nije smio ući.
 
Radi se o najtežoj kazni dosuđenoj nekom disidentu u Kini od lipnja 2016. kad su dvojica članova kineske Demokratske stranke Lu Gengsong i Chen Shuqing osuđeni na 11 i 10,5 godina zatvora iz istog razloga.
 
Wu Gan uhićen s oko 200 odvjetnika, pravnika i aktivista

To je najoštrija kazna nakon kongresa kineske Komunističke partije na kojem je predsjednik Xi poslije reizbora pozvao na "zaštitu autoriteta stranke i kineskog socijalističkog sustava i odlučno suprotstavljanje riječima ili djelima koji bi ih minirali".
 
Wu Gan (44) uhićen je 2015. u okviru privođenja približno 200 odvjetnika, pravnika i aktivista koji su se bavili osjetljivim predmetima. Većina ih je puštena, ali nekoliko ih je osuđeno na zatvor. Wu Gan je najteže kažnjen u okviru te skupine disidenata nazvane "709".

Hina