Najnoviji trendovi idu u smjeru potpune promjene poimanja osobnog transporta, pa i samog vlasništva automobila.

Velike promjene u društvu već su se počele događati, a najnoviji primjer dolazi sa Zapada, točnije iz Belgije. Zasad je u pitanju samo Bruxelles, gdje se vlasnike automobila potiče da se riješe osobnog automobila, i to nemalom nagradom. Kao i mnoge inicijative do sada, i ova se događa pod patronatom ekologije.

Dio je to programa Bruxell'Air koji je već nudio razne poticaje građanima da se gradom ne voze u automobilima. Naime, iako glavni grad Belgije nije ogroman, kvaliteta zraka je iznimno loša, nerijetko i lošija nego u najvećim europskim prijestolnicama.

Dio "zasluga" za lošu kvalitetu zraka ide na račun količine automobila u gradu i oko njega. Stoga će svaki građanin koji se odluči riješiti automobila dobiti bonus od 900 eura. Pritom vlasnici imaju dvije solucije; prva je prodaja auta, a druga zadržavanje vozila uz uvjet da nije registriran.

Uz neke preduvjete, poput minimalno dvije godine prethodnog vlasništva registriranog vozila, vlasti su smislile i imovinski cenzus. Maksimalnih 900 eura dobit će svi oni s godišnjim primanjima do 37.600 eura, dok će oni s primanjima do 75.100 eura dobiti 700 eura. Zarađuje li osoba još više, nagrada je "samo" 500 eura.

Gradske vlasti nadaju se da će ovom inicijativom smanjiti broj automobila na cestama, ali i potaknuti ljude da više koriste inače odlično organizirani javni prijevoz, kao i odlično organizirane usluge dijeljenja, bilo vozila, bicikla ili isključivo električnih automobila.