Temperature su u Izraelu u srijedu dosegle rekordne razine te je zabilježena najviša izmjerena temperatura u toj zemlji, potvrdio je u četvrtak izraelski meteorološki zavod.

Temperatura u Sodomu, u blizini Mrtvog mora, u srijedu je skočila na gotovo 50 stupnjeva Celzijevih, navodi izraelski meteorološki zavod.

Tijekom dana na nekoliko su lokacija u zemlji izbili požari. Nekoliko ljudi zadobilo je lakše ozljede, a iz 200-tinjak kuća evakuirane su obitelji.

Izuzetno suho vrijeme

Temperature su i u obalnoj nizini uz Mediteran dosegnule visokih 42 stupnja Celzijevih.

Vlažnost je, s oko 10 do 25 posto u različitim dijelovima zemlje, za ovo doba godine bila neuobičajeno niska.

Najviša temperatura ikad zabilježena je u lipnju 1942., nekoliko godina prije utemeljenja države Izrael 1948., kada je u Tirat Zviju, u dolini grada Beit She'ana, izmjereno 54 stupnja Celzijevih.

Globalno zatopljenje

Meteorološki zavod smatra kako su rekordno visoke temperature povezane s globalnim zatopljenjem te navodi da rekordne temperature zabilježene u posljednjih nekoliko godina pokazuju kako zatopljenje utječe, ne samo na prosječnu temperaturu, već i na one ekstremne.

"Iako je teško pripisati jedan događaj isključivo klimatskim promjenama, prema najboljim procjenama, globalno zatopljenje će se nastaviti te stoga možemo očekivati porast broja ekstremnih toplinskih valova i veću mogućnost bilježenja novih temperaturnih rekorda", poručili su iz zavoda.