Izraelska je policija uhitila četvoricu muškaraca osumnjičenih kako su s drugim židovskim ekstremistima slavili smrt jednog palestinskog djeteta koje je živo izgorjelo sa svojim roditeljima na okupiranoj Zapadnoj obali u srpnju.

Hina piše kako se uhićeni mogu vidjeti na video snimci, objavljenoj u srijedu na izraelskoj televiziji, koja prikazuje mlade ortodoksne židove kako plešu na jednom vjenčanju mašući oružjem i molotovljevlim koktelom i pokazuju fotografiju Alija Dawabsheha.

To 18-mjesečno dijete poginulo je sa svojim roditeljima potkraj srpnja u požaru u njihovoj kući u selu Doumi, na Zapadnoj obali. Od obitelji je na životu ostalo samo četverogodišnje dijete, koje je zadobilo teške opekotine i još se nalazi u bolnici u Izraelu.

"Do sada je uhićeno četvero ljudi" nakon što je prošli tjedan otvorena istraga, objavila je policija, dodajući da će u srijedu izići pred sud u Jeruzalemu.

Te "šokantne snimke (...) pokazuju pravo lice jedne skupine koja je opasnost za izraelsko društvo i sigurnost Izraela", ocijenio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Taj slučaj jedan je od razloga za sadašnje nasilje u Izraelu i na palestinskim područjima.