Fragmenti biblijskih svitaka stari gotovo 2000 godina pronađeni su ovog tjedna tijekom arheoloških iskapanja u Judejskoj pustinji.

Radi se o iznimno vrijednom otkriću i prvom takvom nakon 60 godina.

Kako piše Times of Israel, većina novootkrivenih fragmenata su grčki prijevodi knjiga proroka Zaharije i proroka Nahuma koji pripadaju tzv. “malim prorocima”.

Pokazalo se i da su pronađeni fragmenti dijelovi većeg svitka otkrivenog pedesetih godina prošlog stoljeća. Oba pronalaska dogodila su se u “Špilji užasa”, nazvanoj tako nakon što je u njoj pronađeno 40 kostura muškaraca, žena i djece. “Špilja užasa” ili Špilja broj 8 jedan je od lokaliteta na kojima su pronađeni svitci s Mrtvog mora koji sadržavaju najstarije pronađene fragmente Starog zavjeta.

Istraživanje je inače provedeno u sklopu državne akcije pod vodstvom Izraelske uprave za starine s ciljem spašavanja povijesnih artefakata iz špilja u Judejskoj pustinji od pljačkaša.

Pljačke arheoloških nalazišta česte su na tom području upravo otkad su prije sedamdesetak godina otkriveni svitci s Mrtvog mora.

Uz nove biblijske fragmente koji datiraju iz razdoblja židovskog ustanka Bara Kohbe protiv vlasti rimskog cara Hadrijana (132. – 136.), arheolozi su otkrili i potpuno očuvanu košaru staru 10 500 godina – najstariju očuvanu košaru na svijetu –  te 6000 godina star mumificirani kostur djeteta omotan u plahtu.

Prvi uzorci velikog otkrića pronađeni su u utorak ujutro.