U ponedjeljak, 25.02.2019., firma Hering d.d iz Širokog Brijega s kooperantima Maeg Costruzioni Spa Italija i Maeg Konstrukcije d.o.o Prozor-Rama su uspješno spojili nizvodni most mosta Svilaj na autocesti koridora Vc na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izgradnja mosta vrijednog više od 22 milijuna eura zajednički je projekt dviju država.

Dužina mosta je 660 m, a ukupna širina 29 m. Za svaki smjer predviđena su po tri vozna traka širine 3,50 m, bez zaustavnoga traka sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane. Most Svilaj nalazi se na trasi autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj - Ploče u sklopu izgradnje dijela međunarodnoga paneuropskog cestovnog koridora Vc.

Betonske radove i privremenu konstrukciju za montažu rasponske čelične konstrukcije mosta izvodi Hering d.d Široki Brijeg, dok kompletnu čeličnu rasponsku konstrukciju, proizvodnju i montažu izvodi firma MAEG COSTRUZIONI Spa Italija i MAEG KONSTRUKCIJE d.o.o Prozor-Rama sa svom pratećom opremom za dizanje teških čeličnih segmenata.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković obišli su u četvrtak radilište mosta povodom svečanog obilježavanja spajanja nizvodnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja.

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru Vc između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Republici Hrvatskoj: Sredanci – granica Bosne i Hercegovine i dionica autoceste u Bosni i Hercegovini: Odžak – granica Republike Hrvatske, međudržavni most Svilaj, izvijestilo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.