Iranski spasilački timovi u ponedjeljak i dalje pokušavaju locirati ostatke zrakoplova koji se srušio dan ranije sa 66 putnika i članova posade, a njihovu potragu, koja zasad nije imala rezultata, otežavaju ledene temperature i planinski teren.

U padu iranskoga zrakoplova na letu iz Teherana u Jasudž na jugozapadu Irana u nedjelju je poginulo svih 66 ljudi, od toga 60 putnika i šest članova posade, potvrdila je zrakoplovna tvrtka.

Potraga počela rano jutros

Glasnogovornik iranske poluprivatne tvrtke Aseman Airlines potvrdio je da je svih 66 ljudi, među kojima jedno dijete, poginulo kad se zrakoplov srušio u planinskom području Dena pored grada Semiroma u pokrajini Isfahan.

Pretpostavlja se da je riječ o 20 godina starom avionu tipa ATR 72-500.

Helikopteri i gorska služba spašavanja oružanih snaga kao i Crveni polumjesec te lokalni dobrovoljci uključeni su u potragu, iako se ne očekuje da bi se mogao pronaći itko tko je preživio nesreću, objavila je državna televizija.

"Pet ekipa počelo je operaciju potrage u ranim satima ujutro, na 16 stupnjeva ispod ništice", rekao je dužnosnik lokalnog Crvenog polumjeseca.

Tvrtka Aseman Airlines na crnoj listi Europske komisije

"Suočavamo se s potpunom enigmom. Ne znamo ništa o nesreći", naglasio je ministar prometa Abas Ahundi za novinsku agenciju Tasnim. Iran je zatražio pomoć u potrazi od europskih zemalja i Kine.

Tvrtka Aseman Airlines je na crnoj listi Europske komisije na kojoj se nalaze tvrtke s nesigurnim zrakoplovima, prenijela je agencija dpa.