Papa Franjo pozvao je u nedjelju 16. svibnja na prekid sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas u pojasu Gaze. U ime Boga koji je stvorio sva ljudska bića jednakima u pravima, dužnostima i dostojanstvu pozvavši ih da žive zajedno kao sestre i braća pozivam na uspostavu mira i apeliram na one na kojima leži odgovornost da narede da utihnu oružja i da se krene putovima mira, također uz pomoć međunarodne zajednice, pozvao je Papa.

S vrlo velikom zabrinutošću pratim ono što se zbiva u Svetoj zemlji. Posljednjih su dana zavladali nasilni oružani sukobi na potezu između pojasa Gaze i Izraela koji prijete da se izrode u spiralu smrti i uništenja. Brojne su osobe ranjene i mnogo je nevinih izgubilo život. Među njima ima i djece i to je užasno i neprihvatljivo. Njihova je smrt znak da se ne želi graditi budućnost, nego je se želi uništiti.

Nadalje, sve veća mržnja i nasilje koji zahvaćaju različite gradove u Izraelu ozbiljna je rana bratstvu i mirnom suživotu među građanima, koja će teško zarasti ako ne dođe odmah do otvaranja dijalogu. Pitam se: kamo vodi mržnja i osveta? Zar doista mislimo da gradimo mir uništavanjem drugoga? „U ime Boga koji je stvorio sva ljudska bića jednakima u pravima, dužnostima i dostojanstvu pozvavši ih da žive zajedno kao sestre i braća“ (usp. Dokument o ljudskom bratstvu) pozivam na uspostavu mira i apeliram na one u čijim je rukama odgovornost da narede da utihnu oružja i da kroče putovima mira, također uz pomoć međunarodne zajednice.

Ustrajno molimo da Izraelci i Palestinci pronađu put dijaloga i praštanja, kako bi bili strpljivi graditelji mira i pravde otvarajući se, korak po korak, zajedničkoj nadi i suživotu među braćom.

Molimo za žrtve, osobito za djecu; Kraljicu mira molimo za mir, rekao je Papa u svom obraćanju nakon molitve Kraljice neba te s vjernicima na Trgu svetoga Petra izmolio molitvu Zdravo Marijo.