One koji nemaju negativan molekularni (PCR) ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati, granična će policija pri ulasku u Hrvatsku uvesti u digitalnu platformu za praćenje COVID-19 kao obveznike karantene u kojoj moraju provesti 10 dana.

Ako si žele skratiti karantenu, putnici se po ulasku u Hrvatsku mogu testirati kod nas, ali moraju biti u samoizolaciji do dolaska negativnog testa. Postupak je to koji je 31. ožujka 2021. godine donio Stožer civilne zaštite, a odnosi se na ljude koje prelaze granične prijelaze Hrvatske.

Oni koji se žele testirati tek nakon što stignu u Hrvatsku, za test se moraju naručiti. Odlazak na testiranje je opravdano napuštanje doma ili smještaja tijekom trajanja karantene. Naravno, moraju nositi masku i pridržavati se ostalih epidemioloških mjera. Negativan nalaz osoba šalje na email adresu koju su dobili na letku od granične policije i na temelju tog nalaza im policija u digitalnoj platformi ukida obvezu samoizolacije.

Ako je putniku odobren ulazak u Hrvatsku na osnovu brzog antigenskog testa i boravi dulje od 10 dana u Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovno testirati. Onima koji se testiraju po ulasku u našu zemlju i dobiju pozitivan test ili razviju simptome bolesti tijekom karantene, moraju se javiti liječniku. Ako ga nemaju, vlasnik objekta u kojemu borave mora im ga osigurati.

Oni koji su preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci, za dokazivanje preboljenja trebaju imati pozitivan nalaz PCR-a ili antigenskog testa koji je urađen unatrag šest mjeseci, a stariji od 11 dana ili potvrdu o preboljenju izdanu od liječnika. Osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva (za cjepivo Johnson&Johnson prvu i jedinu dozu) protiv COVID-19, koje apliciraju države članice, također ne moraju pokazati nikakve testove. Također, nikakve testove ne moraju pokazivati djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja koji imaju negativne testove, potvrdu o cijepljenju ili preboljeni COVID-19.

Putnici koji ulaze u Republiku Hrvatsku u svrhu tranzita obvezni su napustiti Hrvatsku u roku od najviše 12 sati. Nakon toga automatski će im biti određena samoizolacija.

Po posebnom režimu tretiraju ljude koji u Hrvatsku dolaze iz Južne Afrike, Brazila i Zanzibara.