Europska komisija jučer je predložila ažuriranje pravila o putovanjima unutar EU, koja su uvedena kao odgovor na pandemiju covid-19 i koja se tiču državljana tzv. trećih zemalja, a gdje spadaju i građani Bosne i Hercegovine.

Prijedlog je da svi koji su se u proteklom periodu cijepljeni dvjema dozama protiv koronavirusa (ili jednom ako je cjepivo Johnson & Johnson) najkasnije 9 mjeseci nakon primanja druge doze prime i treću dozu vakcine tzv. booster da bi mogli imati valjanu covid-potvrdu priznatu u EU.

To će biti preduvjet za ulazak u zemlje Europske unije, a ova odluka trebala bi stupiti na snagu 10. siječnja 2022. godine.

Novi pristup Europske komisije bit će zasnovan "na osobi". U prijevodu, osoba koja ima važeću EU digitalnu covid-potvrdu u principu ne bi trebala biti podložna dodatnim ograničenjima, kao što su testovi ili karantene, bez obzira na mjesto polaska u EU. Od osoba bez EU digitalne covid-potvrde moglo bi se tražiti da se podvrgnu testu prije ili nakon dolaska.

Izvršna vlast EU također je predložila prihvaćanje svih cjepiva koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija u svrhe putovanja, što bi omogućilo "nebitna" putovanja u EU za ljude koji su cijepljeni kineskim cjepivima i cjepivima proizvedenim u Indiji.