Benzin je od utorka u Hrvatskoj znatno skuplji, dok su dizelska goriva pojeftinila. Cijena litre benzina novim je poskupljenjem probila psihološku granicu od 10 kuna, odnosno 2,70 konvertibilnih maraka.

Prosječna cijena litre benzina probila je granicu od 10 kuna po litri, prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena iznosi 10,10 kuna, odnosno 2,73 KM. Prije tjedan dana bila je 14 lipa jeftinija, odnosno iznosila je 9,96 kuna, piše Večernji list BiH.

Najviša razina u 2019.

Istodobno, eurodizel je pojeftinio u odnosu na prošli tjedan – prosječna cijena litre iznosi 9,82 kune (u odnosu na 9,85 kuna prošlog tjedna). Prosječni spremnik benzina od 50 litara skuplji je za sedam kuna, a prosječni spremnik eurodizela jeftiniji je za 2,5 kuna. Pojeftinio je i autoplin.

Prosječni spremnik tako je od danas jeftiniji za 7,5 kuna. Ovo je već peti tjedan zaredom da rastu cijene benzinskih goriva, i to značajno. Razlog poskupljenju je to što su cijene nafte na međunarodnim tržištima u utorak porasle na novu najvišu razinu u 2019. godini, poduprte rezovima proizvodnje OPEC+ i padu izvoza iz Irana i Venezuele uslijed američkih sankcija.

Nema zahtjeva

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,09 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini dosegnula najvišu razinu od studenoga 2018. od 68,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 38 centi većoj cijeni od 59,47 dolara.

Također je ranije u utorak porastao na najvišu razinu od studenog 2018. godine od 59,57 dolara. Kako trenutačno stvari stoje, u idućim danima u Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti poskupljenja goriva, odnosno distributeri naftnih prerađevina nisu za sada počeli s masovnim podnošenjem zahtjeva za povećanjem cijena.

Posljednjih dana nemamo povećanog broja zahtjeva za poskupljenjem goriva, potvrdili su u Odsjeku za cijene u Federalnom ministarstvu trgovine.